Helyi közélet

2015.08.11. 14:54

Kivágják a fákat, amik telet csináltak a nyárból

Debrecen - Elkezdődött a sokat emlegetett nyárfák kivágása a Tócóvölgyben.

Debrecen - Elkezdődött a sokat emlegetett nyárfák kivágása a Tócóvölgyben.

Elkezdték a tócóvölgyi nyárfák cseréjének munkálatait, kedden ott voltunk a Derék utcában, amikor a láncfűrész beindult, és megtörtént az első fa kivágása. Összesen 78 nyárfa követi majd, de fokozatosan, ötéves ütemezett folyamat során – ahogyan azt a májusi lakossági fórumon bejelentették.

– Az évek óta az érdeklődés központjában lévő növények sok kellemetlenséget okoztak az itt élőknek – fogalmazott Ary Petronella önkormányzati képviselő.

Szempont a balesetveszély is

Elmondta, hogy folyamatosan kapta a jelzéseket, miszerint a vattaszerű termés zavaró, s bár önmagában nem allergén, mindenhová beszáll, ezért könnyen be lehet szippantani. Mint kiemelte, a kitermelés a leginkább szöszölő fákkal kezdődik, de a kivágandók kiválasztásakor az is szempont volt, hogy a növénycsere eredményeként minden balesetveszély elháruljon. Vannak ugyanis olyan fák, amelyek már jócskán túlnőtték a lépcsőház és a járda közötti helyet, hatalmas gyökereik felnyomták a burkolatot, sőt olyan kapubejáró is van, amely ezek által szinte használhatatlan. Púpos zebrákat, széttört gyeptéglákat, utakat kell helyretenni a Derék utcában.

Óvatosan, figyelmesen

Haász Ferenc városüzemeltetési osztályvezető kiemelte a keddi sajtótájékoztatón, hogy a kivágás, az elszállítás kezdetét vette, ezért kérik az ott élőket, hogy a tájékoztató szöveggel és jelzéssel ellátott fák alá ne parkoljanak; a körbekerített területeket és növényeket tényleg vegyék figyelembe. Ha kedvező lesz az időjárás, akkor a beruházás – vagyis a vágás, majd a járdák és utak helyreállítása – egy hónapot vesz igénybe, zajhatással is jár a fűrészelés, ezért kérik a lakók türelmét. Szakaszosan haladnak, akkor mennek tovább, ha kész az út, a járda javítása is.

Érdeklődésünkre Ary Petronella elmondta, hogy eddig csak olyan jelzést kaptak, miszerint el kell távolítani a szöszölős nyárfákat. Volt, aki orvosi papírokkal is alátámasztotta allergiáját. A sajtótájékoztató ideje alatt viszont 3-4 Derék utcai lakos arról érdeklődött, hogyan lehetne elérni, hogy a fák mégis maradjanak, mert talán a szösztől is jobban zavarná őket, ha eltűnne a hatalmas árnyék...

A képviselőnő és az osztályvezető elmondták, hogy mivel ez a beruházás öt évig tart, nem tarvágást végeznek, hanem fokozatos gyérítést, elképzelhető, hogy igény szerint lesznek olyan fák, amelyek maradhatnak. Első körben viszont minden balesetveszélyes és túlságosan terjeszkedő fának mennie kell.

Arról is a lakóközösségek dönthetnek – tudtuk meg –, hogy a nyárfák helyett mit ültessenek ősszel. A legvalószínűbb, hogy díszfák kerülnek a főként a Tócóvölgy középső részét érintő településrészre. Ahol a hely engedi, oda nagyobbakat is ültetnek.

HBN-BB​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában