A szakember tanácsai

2022.05.15. 10:47

Már megint itt van a könnyek szezonja

Nem a pollenkoncentráció az egyetlen, ami befolyásolja a reakciók erősségét.

Nem mindenkinek szerez örömöt a virágzó fák látványa | Forrás: Shutterstock

Kora tavasszal a fák, majd nyár közepéig a fűfélék, végül egészen ősz végéig a gyomok pollenjei keserítik meg az allergiás emberek mindennapjait. Szemviszketés, orrfolyás, könnyezés, tüsszentés és orr­dugulás. Csak néhány példa a tünetekre. 

Sajnos egyszerre okoz gondot a fák virágzása és a fűfélék növése, rengeteg beteg jelentkezik nálunk allergiás tünetekkel. Magyarországon a parlagfű-allergia a leggyakoribb és legerősebb, de a fűfélék és a korán virágzó fák is sokaknál válthatnak ki reakciókat

– hangsúlyozta Mikáczó Angéla, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinikájának szakorvosa. A különböző allergiára való hajlam már kialakulhat születéskor vagy időskorban, illetve öröklődhet is. A pollenallergia leg­gyakrabban kamaszoknál és felnőtteknél jelentkezik elsőként. Tarthat egy életen, de előfordulhat, hogy egy idő után megszűnik. 

Többféle tesztet lehet kérni 

– Hogy mennyiféle dolog válthatja ki az allergiás reakciót, és az milyen erősségű, az változó. Befolyásolhatja a stressz, a pollenszezon erőssége, a pollenkoncentráció és az időjárás is. Ha esősebb időszak van, ami leveri a pollent, az jó az allergiásoknak, ha viszont száraz a nyár, akkor az nagyon kínozza a betegeket – mondta. A befolyásoló tényezők közé sorolhatók még a különféle gyógyszerek és a hormonháztartásunk működése, illetve előfordulhat keresztallergia is. – Az érintetteknél előfordul, hogy a pollenallergia esetén bizonyos ételek, illetve zöldségek és gyümölcsök keresztreakciót válthatnak ki. Ezek a száj­üregben, a nyelven vagy a garaton okozhatnak viszkető érzést, esetleg duzzanatot. Ha valaki allergiás, és hisztaminfelszabadulást előidéző ételeket vagy alkoholt fogyaszt, akkor ezek a reakciók még intenzívebbek – ismertette Mikáczó Angéla. 

A tesztek közül a legalapvetőbb és legegyszerűbb a bőrteszt, ám azt nem feltétlenül lehet elvégezni mindenkinél. Ha valakinek súlyos bőrtünete van bizonyos allergia miatt, akkor azt eleve nem provokáljuk ki ezzel a módszerrel. Illetve bizonyos gyógyszerek szedése is kizárhatja ennek elvégzését

– hívta fel a figyelmet a szakember. Hasonlóan nem javallott a pollenszezon ideje alatt elvégezni a bőrtesztet, főleg olyan betegeken, akiknek eleve tünetei vannak. A másik lehetőség a vérvétel, ami már pontosabb eredményt ad, illetve bármikor alkalmazható. A leghatékonyabb azonban a molekuláris allergológiai vizsgálat, ami a keresztreakciókat kizárja, azonban ez egyelőre csak önköltséges formában érhető el. 

Kezeléssel meg is szüntethető 

– Szájon át bevehető tablettákkal és orrsprékkel van lehetőség tüneti terápiára. Utóbbiakkal kapcsolatban felhívnám a figyelmet a lokális szteroidorrsprékre, melyek folyamatosan szedhetők, illetve használhatók az allergiásoknál. 

A recept nélkül kapható, nátha elleni, érösszehúzó hatású, nem szteroidos készítményeket azonban szigorúan tilos használni allergiában. Azok csak megfázás esetén ajánlottak 5-7 napig. 

Hatékonyabb megoldás még az oki terápia. Ez azonban csak olyan súlyos stádiumban alkalmazható, ha a beteg életminőségét is rontják az állandó allergiás reakciók. Az eljárás az úgynevezett deszenzibilizálás, amely történhet injekciós és nyelv alá cseppentős formában is

– ismertette Mikáczó Angéla. Ez nagyon hatékony terápia, viszont 4-5 éven át kell használni ahhoz, hogy valóban megszüntesse az allergiát. Továbbá azoknak nem javasolt, akik nagyon sok dologra allergiások.

Bekecs Sándor 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában