Két keréken

2022.05.31. 16:22

Csak úgy szaporodnak a bicikliutak Debrecenben

Az egészségmegőrzés mellett a munkába járást is könnyíteni igyekszik a város a kerékpárutak fejlesztésével – hangzott el a Bartók Béla út és a Honvédtemető utca sarkánál tartott sajtótájékoztatón kedden délután.

Forrás: Kiss Annamarie

– Debrecenben kiemelten kezeljük a kerékpárforgalmi létesítmények kialakítását. A jelenlegi, 538 millió forint értékű beruházás több mint tíz kilométeren eredményez magasabb színvonalú kerékpáros közlekedést – mondta Barcsa Lajos. A fejlesztéshez kapcsolódóan megjegyezte, a Bartók Béla úti szakasz belvárosi összeköttetésére óriási igény mutatkozott.

A nyár közepére megvalósított nyugati kiskörút harmadik üteméhez kapcsolódóan 3 kilométernyi kerékpárutat, valamint 7 kilométer hosszan kerékpározásra ajánlott zónákat fognak kialakítani a Postakert és a Vénkert között. Ezeken a zónákon belül táblákkal hívják fel a figyelmet, valamint kerékpáros átkelési útvonalakat létesítenek javasolt haladási iránnyal feltüntetve.

Az alpolgármester emlékeztetett, a város több pontján folyamatosan készülnek bicikliutak. A jóléti fejlesztések – például a bánki arborétumig tartó szakasz – mellett utalt a hivatásforgalmi kerékpárutakra is, amivel leginkább az ipari parkokat célozták meg. Így a Határ út elérhetőségét a Kishegyesi úti, az észak-nyugati gazdasági övezet megközelíthetőségét pedig a Balmazújvárosi úti kerékpárút fogja javítani.

Papp Csaba, Orosz Ibolya, Barcsa Lajos
Forrás: Kiss Annamarie

Orosz Ibolya Aurélia önkormányzati képviselő felvázolta, a beruházás a Segner teret, a Szoboszlói utat, az Erzsébet utcát és a Petőfi tér környéki részt is érinteni fogja. Mint fogalmazott, ezzel Debrecenben több mint 100 kilométernyi bicikliúttal büszkélkedhet, így hamarosan mindenhová el lehet jutni kerékpárral a városban.

Papp Csaba, a debreceni közgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottságának alelnöke visszautált rá, Debrecen népegészségügyi javaslatra a mozgáskultúra fejlesztését tűzte ki célul, amikor 2008-ban elindították a kerékpárutak tervezését. Mivel a szív- és az érrendszeri megbetegedések jelenléte magas volt a városban, akkor 24 kilométeres kerékpárutat írtak elő a szakemberek. Ezeket a sugárirányú, belvárosból kivezető szakaszokat később összekötötték. A jelenlegi beruházás az önkormányzati képviselő szerint olyan pótlásokat és olyan átkötéseket biztosít, amely a forgalmas és veszélyes közlekedési pontokon ténylegesen segíti a biztonságos átkelést.

Forrás: Kiss Annamarie

A pontos kivitelezés részleteiről megtudtuk, a hét elején megkezdett kerékpár út a Bartók Béla út Honvédtemető utcai oldalában, a kereszteződésen át fog vezetni, majd a következő jelzőlámpánál az út túloldalára terelődik. A gyalogosforgalmi úttal – sávval elválasztva – osztozik a Borz utcáig, onnan külön úton fog becsatlakozni a kiskörúti bicikliútba.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában