Időtálló jelkép a kocsányos tölgy

2022.05.12. 17:26

Az emberi erény megtestesítőjeként szimbolizálja a Belgyógyászati Klinika szilárd egységét az emlékfa

Emlékfaültetéssel és emléktábla-avatással ünnepelte a Debreceni Egyetem (DE) Klinikai Központja a Belgyógyászati Klinika bővítését és szakmaspecifikus részlegeinek megalapítását szerdán délután a belgyógyászat „A” épülete előtt. Az eseményen a klinikai központ vezetősége is részt vett.

Forrás: Molnár Péter

Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke úgy véli, a Belgyógyászati Klinika integrációs folyamataként létrejött egyesülésével a 100 éves, nagy múltú és nagy tekintélyű intézmény története egy újabb, mérföldkő jelentőségű eseményhez érkezett.  

– Az immáron négy épületben működő Belgyógyászati Klinika mind méretében, mind pedig a szakorvosok és a vezető oktatók számában Magyarország egyik legnagyobb belgyógyászati intézményeivé nőtte ki magát. A Klinikai Központ vezetősége elhivatott annak tekintetében, hogy a Belgyógyászati Klinika eddigi dinamikus fejlődése és a betegellátás színvonalának emelése egyetemünkön töretlenül folytatódhasson. Ezen elhatározás jegyében a közelmúltban véghez vitt jelentős szerkezeti és szervezeti átalakítás a belgyógyászat megingathatatlan egysége mellett az egyes szakterületek további fejlesztésének alapjául szolgál. A klinikai részlegek vezetésére nagy szakmai tudással bíró, kiváló vezetői képességekkel rendelkező gyógyító orvosokat kértünk fel. Meggyőződésünk, hogy tenni akarásuk, elkötelezettségük révén szavatolni fogják az egységes Belgyógyászati Klinika további fejlődését – mondta az elnök.

Forrás: Molnár Péter

Szabó Zoltán hozzátette, a jeles esemény alkalmából a belgyógyászat épülete előtti zöldterületen egy tölgyfát is elültetnek. Úgy fogalmazott, a tölgy a Nagyerdő jellegzetes, hosszú életű alkotója, mely hosszú évtizedekig fogja hirdetni a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ dicső múltját, jelenét, és méltó módon állít emléket a Belgyógyászati Klinika történetének, kimagasló eredményeinek és reményteli jövőjének.

Forrás: Molnár Péter

– A kocsányos tölgy jelképezi a fiatalságot, a hosszú életet, az egészséget, az erőt, a kitartást, a nemes lelkületet, a becsületet, a bölcsességet és a tudást. Az időtálló tölgyfa ezeknek hordozója, szimbolizálja az ősök tiszteletét, a jellem szilárdságát. Ezért koszorúzza a magyar nemzeti címert is kocsányos tölgylevél – mondta beszédében Papp László, a Debreceni Botanikus Kert igazgatója, egyben a tölgyfa adományozója. Hozzátette, biztos benne, hogy a fa azt az emberi, erkölcsi nagyságot testesíti meg, amit a klinika dolgozói magukban hordoznak.

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában