Összeült a közgyűlés

2022.02.18. 13:54

Stabil a megyei önkormányzat költségvetése

A köztisztviselőknek tudnak plusz juttatást is adni.

Forrás: Czinege Melinda

Könyvbemutatóval indult a megyei közgyűlés soron következő ülése pénteken, a Megyeháza Árpád-termében. A hajdú hagyományok nyomában című pályázat keretében elkészült Hajdú-Bihar megye legendáriuma, melyben nemcsak legendák, hanem számos igaz és félig igaz történet is található a térség történelméből. A kiadvány a Hajdúság, a Nyírség, a Sárrét és a Hortobágy legendáit mutatja be, a Honfoglalástól kezdve sok török kori, de javarészt 18. századi történetben 1958-ig. A kötetet Szendiné dr. Orvos Erzsébet szerző mutatta be. Elmondta, olyan eredetmondák is vannak benne, mint a debreceni Líciumfa története, a biharnagybajomi templom, a püspökladányi Kincses-domb, vagy a kabai meteorit.

A mondák és legendák nagy része a Hortobágyon játszódik, bemutatják a legismertebb pásztorok és a betyárok történeteit, de a vámospércsi sárkányról is olvashatunk a könyvben.

Forrás: Czinege Melinda

A továbbiakban hét napirendi pontot tárgyaltak, a legtöbb közgyűlési tagot megmozgató pont a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat 2022. évi költségvetési rendeletének elfogadása volt. A tervezet fontosabb elemeit Már Norbert, a Közgazdasági Osztály vezetője ismertette. A tájékoztatóból kiderült, a költségvetés bevételi oldala stabil annak ellenére is, hogy az általános központi támogatáson kívül egyéb kiegészítő támogatást nem kapnak a központi költségvetésből.

 

A 2022. évi gazdálkodás mozgásterét – az előző évekhez hasonlóan – nagymértékben támogatják költségvetési szempontból a hazai és nemzetközi projektek, pályázatok, finanszírozási szempontból pedig az előző évek maradványai.

A megyei önkormányzat 2022. évi összes bevétele 1 milliárd 564 millió forint, melyből a költségvetési bevételek összege 860 millió forint, míg a finanszírozási bevételek összege 704 millió forint.

Nincs változás a köztisztviselői illetményalap központi szabályozásában, az továbbra is 38 650 forint, azonban saját forrás terhére magasabb összeget is megállapíthat. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat élt ezzel a lehetőséggel, az illetményalap összegét erre az évre vonatkozóan 51 ezer forintban határozta meg, a felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselők esetében az illetménykiegészítés mértékét 40 százalékban, míg az érettségi végzettséggel rendelkező köztisztviselők és ügykezelők esetében 20 százalékban határozta meg.

Ménes Andrea (Fidesz-KDNP), a Fejlesztési, Tervezési és Stratégiai Bizottság bizottsági elnöke arról beszélt, hogy évek óta nem változik az a forrás, amivel támogatják a megyei önkormányzatokat – 311 millió forint –, ezért úgy véli: a megyei önkormányzat munkáját dicséri, hogy a költségvetés főösszege mégis másfél milliárd forint.
 

Tóth József (DK) hozzászólásában elmondta, a költségvetésterv hibátlan, az elvárásoknak megfelelő az adott keretek között. Ugyanakkor szóvá tette, hogy itt is – mint minden önkormányzati költségvetés készítésénél – van egy probléma: a bérrendezések kapcsán a hivatali köztisztviselők nem érintettek. Mint mondta, ugyan megyei önkormányzat ezt tudta saját forrásból kompenzálni, de úgy véli, az önkormányzatoknak ez nagyobb problémát jelent.

 

Erre több polgármester is reagált, Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere úgy fogalmazott, a tervezésnél minden önkormányzatnak a saját felelőssége, hogy mire költ és mire nem, a lehetőség adott arra, hogy megbecsüljék a dolgozóikat.

 

Kiss Tibor (Fidesz-KDNP), Sárrétudvari polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy valóban létező probléma ez, ugyanakkor a különböző pályázati támogatások révén megvannak azok az állami források, amelyekből bizonyos önkormányzati feladatokat elvégezhetnek, így a megfelelő átcsoportosítások elvégezhetők.

 

Szegi Emma (Fidesz-KDNP), Kaba polgármestere úgy fogalmazott, nem lehet vita az, hogy szükség van a köztisztviselők bérének rendezésére. Ugyanakkor hangsúlyozta, felelős településvezetőként tisztességesen kell gazdálkodni. Arra mutatott rá, hogy év végén több kistelepülés is különböző értékű csomagokat osztott lakosainak. – Felmerül a kérdés, hogy egyrészt miből osztották ezeket, másrészt akkor miért nem futja a köztisztviselők béremelésére – vetette fel.

Az észrevételek után 21 igen 3 tartózkodás mellett elfogadták a rendeletet.

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában