Élet a havas pusztában

2022.01.11. 13:25

A nagy hideg mellett egymással is küzdenek a pentezugi vadlovak

Minden fellelhető táplálék számít ebben az időszakban.

Forrás: Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A pentezugi vadlovakról közölt remek havas fotósorozatot kedden a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. A közösségi oldalukon megjelent posztban megjegyzik, az utóbbi években télen egyre ritkább látvánnyá vált a tartósan hóval borított táj a helyi vadlórezervátumban is.

 

A most leesett hó a Przewalski vadlovak amúgy sem monoton hétköznapjait is megváltoztatja. Mivel vastag szőrzetük és a nyár folyamán felhalmozott zsírrétegük segíti őket a hideg hónapok átvészelésében, a folytonos legelésben a hótakaró sem akadályozza őket. 

Ilyenkor még a legfinnyásabb egyedek sem válogatnak, amit találnak, azt esznek, sokszor a nádasok szélén keresve élelmet és menedéket a hideg szél elől.

 

A zord körülmények ellenére a háremcsődöröknek most is ébren kell lenniük, az agglegények harci kedve mit sem csökken a hideg beálltával, és a kancák uralma felett komoly verekedések törhetnek ki – áll a bejegyzésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában