támogatás

2021.11.20. 07:00

Ötmilliárd forintból újíthattak fel otthonaikban eddig a hajdú-bihari családok

Tízből nyolc család sikerrel pályázik a családok otthonfelújítási támogatására a megyében.

20210806, Budaörs Papp József és családja - nagycsaládos képen: Fanni és Orsi szobájukban az emeletes ágyukban Fotó: Knap Zoltán (BORS)

Fotó: MW-archív

Az év elején több olyan támogatás és kedvezmény jelent meg hazánkban, amelyet kifejezetten a családok vehetnek igénybe. Ezek közül a legnagyobb érdeklődést a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása váltotta ki, amelyet a gazdaság-újraindítási akcióterv részeként hívott életre Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

A támogatás értelmében az állam maximum 3 millió forinttal járul hozzá a családok ingatlanfelújításához 2022. december 31-ig. A vissza nem térítendő támogatás alapfeltétele többek között az ötezer forintot el nem érő köztartozás-mentesség, valamint a legalább egyéves, folyamatos társadalombiztosítási (tb) jogviszony.

A támogatással a felújítási költségek felét, maximum hárommillió forintot lehet elszámolni, az anyagköltséget és a munkadíjat tekintve szigorúan fele-fele arányban.

Hajdú-Bihar megyében a legfrissebb adatok szerint november elejéig 3683 igénylés érkezett a Magyar Államkincstárhoz, s ez az országos adatok mintegy 5,9 százalékát teszi ki. Ezen belül eddig a pozitív bírálatok száma 3052 volt, ez azt jelenti, hogy tízből nyolc pályázat már sikerrel lezárult. A program népszerűségét jól jellemzi, hogy a kiutalt támogatások összege a megyében több mint ötmilliárd forint volt – tudatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter hivatala.

Hajdú-Bihar megyében átlagosan 1,6 millió forint jut egy támogatói okiratra, ez durván a fele a maximálisan igényelhető hárommillió forintnak.

Figyeljünk a buktatókra

Megtudtuk: a megyében a legnépszerűbbek a kültéri munkálatok, így a tető szigetelése, felújítása, cseréje; az ingatlan szigetelése, színezése; valamint a nyílászárók cseréje, a redőny felszerelése és cseréje. Jelentősek továbbá a fűtés korszerűsítéséhez, kialakításához, a napelemek felszereléséhez kapcsolódó munkálatokra igényelt összegek is. Annak ellenére, hogy a megigényelt támogatások zömét elfogadja az államkincstár, országosan a beérkezett pályázatok körülbelül 12 százalékát elutasítják. Az egyik leggyakrabban felmerülő probléma a lakóhely-bejelentésből fakad.

Amennyiben ugyanis házastársak igénylik a támogatást, akkor az igényt benyújtó félnek az állandó lakóhelye a felújítandó ingatlanba kell, hogy szóljon legalább egy éve.

Az viszont már nem feltétel, hogy életvitelszerűen ott is éljen a házaspár, elegendő, hogy az állandó lakóhely oda legyen bejelentve.

Lakásra igen, nyaralóra nem

Gyakori buktató, hogy rossz ingatlantípusra igényelik meg a támogatást. A szabály szerint az otthonfelújítás az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház, valamint tanya vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületekre vehető igénybe. A tulajdoni lap szerint zártkertként, gazdasági épületként, üdülőként, hétvégi házként bejegyzett ingatlan finanszírozására nincs lehetőség.

A pályázat elsősorban a még gyermeket nevelő családokat célozza meg, nyugdíjasok csak abban az esetben igényelhetik, ha a szülők halála miatt a nagyszülők a gyermekeket vagy örökbe fogadták, vagy a gyámságuk minimum egy éve fennáll.

Ezen felül az igénylés további feltétele, hogy az igénylő dolgozzon a nyugdíj mellett, mivel a nyugellátás önmagában nem teremt tb-jogviszonyt; vagy legalább egy gyermek után gyermekek otthongondozási díjára (gyod) vagy ápolási díjra legyen jogosult. Fontos megjegyezni, hogy a támogatás a 12 hetes magzati kortól a nagykorúvá vált gyermek 25 éves koráig igényelhető, ez a felső határ azonban a megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő gyermekre nem vonatkozik.

Az államkincstár a tb-jogviszonyon kívül a köztartozás-mentességet is minden esetben ellenőrzi, így érdemes igénylés előtt az adóhatóságnál érdeklődni az esetlegesen fennálló tartozásról, amely nem haladhatja meg a már említett ötezer forintot. Tartozás esetén ugyanis az igénylést automatikusan el­utasítják.

Matey István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában