mozgással egy fontos ügyért

2021.11.04. 14:57

45 nap alatt a Föld körül: megyénkből is várják a kilométereket

Az akcióval a prosztatarákkal folytatott küzdelemre szeretnék felhívni a figyelmet.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Hajdú-Bihar megyéből is gyűjtik a kilométereket a „45 nap alatt a Föld körül” kihívás keretében. Azt szeretnék elérni, hogy az országban minél több prosztatarákkal élő férfi, hozzájuk kapcsolódva pedig más daganatos betegek, családtagok, egészségügyi dolgozók, valamint mindenki, aki a rákbetegekkel szolidaritást vállal, minél többet mozogjon: sétáljon, túrázzon, fusson, ússzon, kerékpározzon vagy akár kertészkedjen. Összesen csaknem százféle mozgásformát lehet rögzíteni a kezdeményezés 45nap.hu honlapján – tudatta közleményben a Gyógyulj Velünk Egyesület.

Mint írják, Hajdú-Bihar megyében is sokan szembesülnek évről évre prosztatarákkal, még többen vannak, akik pedig évek óta együtt élnek a betegséggel. Az ősz folyamán országszerte „világ körüli” útra indultak a prosztatarákos férfiak, s minél több betegtársat, családtagot és civil támogatót szeretnének Hajdú-Bihar megyéből is bevonni egy kilométergyűjtő kihívásba. Hazai urológusok és onkológusok is kiemelik a nemzetközi vizsgálatok tapasztalatait:

minden daganatos beteg tehet önmagáért azzal, ha rendszeresen mozog. A napi legalább 30 perces aktív testmozgás hozzájárulhat az állapotjavuláshoz és javíthatja az életkilátásokat még egy életet fenyegető betegség diagnózisa után is.

A kezdeményezők annyit kérnek, hogy az aktivitásukról minél többen és minél többször adjanak hírt a kihívás weboldalán, ezzel ösztönözve másokat is a mozgásra. A 45nap.hu oldalon térképen követhető, hogy az összegyűjtött kilométerekkel meddig jutottak, itt bárki hozzáadhatja saját teljesítményét is a számlálóhoz. A honlapon van lehetőség fotókat, motiváló üzeneteket is feltölteni, a szervezők ezáltal minél több pozitív példát szeretnének közzétenni. A részvételnek természetesen nem feltétele a prosztatarák vagy más daganatos betegség diagnózisa, sőt szeretnék, ha minél többen szolidaritást vállalnának az érintett családokkal, és segítenének, hogy sikerüljön minél több kilométert összegyűjteni.

A kilométergyűjtő kihívás a 10 Ezer Lépés Program része, amely keretében korábban már célzottan szerveztek Hajdú-Bihar megyei programokat is. A kilométereket vagy mozgással töltött perceket november 14-ig a 45nap.hu oldalon lehet feltölteni, a kihívás állásáról pedig folyamatosan tudósítanak a Gyógyulj Velünk Egyesület közösségi oldalán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában