fotókkal

2021.10.29. 16:23

Többen indultak el már pénteken friss, vágott virággal, koszorúval, mécsessel a temetőbe

Ugyan még november 1-ig van néhány nap, többen úgy döntöttek, hogy nem a keresztény ünnepen szépítik meg szerettük nyughelyét. Lapunk munkatársai pénteken reggel látogattak el a Debreceni Köztemetőhöz.

Fotó: Czinege Melinda

Nagy forgalom a közeli utakon és nyüzsgés a virágárusok standjai előtt – ez fogadott bennünket. Az utcán a virágárusoktól is alig-alig tudunk érdeklődni, mert egyik vásárlót a másik váltotta. Fiatal párok és idősek érdeklődtek az árak iránt. A virágárusoknál szinte csak különféle krizantémok közül választhattak, azoknak szálanként jellemzően 400-800 száz forint az ára, emellett rózsából virított többszínű a standoknál. Az élő virág mellett többen koszorút és mécseseket is vásároltak. Megkérdeztük, hogy mi az, amire igazán nagy a kereslet az idei ünnep előtt, és mint megtudtuk, leginkább a pénz függvénye határozza meg azt, miből mennyi fogy.

Marosi Dóra és Katona Judit árusok azt tapasztalják, hogy a lélektani határ a 2000 forint, legtöbbször ennyit hagynak ott a standoknál a vevők. – Sokan ragaszkodnak az élő virágokhoz, de sokan választanak koszorút is, azokból viszont már inkább a természetes hatásúak a kedveltebbek, nem pedig a klasszikus selyemvirág-kompozíciók. Többek pedig élő virágból készült boxokat vásárolnak a sírokra. Mécsesből az egyszerűbb és olcsóbb a kelendőbb, ezeknek 200-500 forint az ára. Nagyobb mécsest inkább az vásárol, aki egy sírhoz visz – mondták el árusok.

Marosi Dóra | Fotó: Czinege Melinda

Nyugalomban készülhetnek

Annak pedig, hogy miért napokkal november 1-e előtt találkozhattunk a megemlékezőkkel, különböző okai voltak. Volt, aki csak így tudta nyugodtan rendezgetni szerettei sírját, olyan is akadt, aki a nagy tömeget szerette volna elkerülni, és találkoztunk olyannal is, akit nem az ünnep hívott a temetőbe. Olasz József pékdául rendszeresen heti kétszer látogat ki a felesége sírjához, mint mondta, a lelke így nyugszik meg. – Nem az a lényeg, hogy mennyibe kerülnek most a virágok, a tisztelet megadása a fontos – osztotta meg.

Több szerette nyugszik a Köztemetőben Tóth Zsoltnak is, aki unokahúgával, Gyurina Zsanett-tel hozott friss krizantémot a sírokra. – Fontos, hogy élő virágot hozzunk, ez a szokásunk, és a nagyszülők is ezt szerették jobban. Hétfőn is kijövünk majd gyertyát gyújtani, de akkor nem töltünk itt sok időt – mondták.

Tóth Zsolt és Gyurina Zsanett | Fotó: Czinege Melinda

Hozzátartozója sírják rendezgette péntek délelőtt Kék-Papp Dóra is. – Halottak napjára szeretném rendbe tenni, hogy akkora szép legyen. Illetve van egy három és fél éves kislányom, akivel nem tudnék itt sok időt eltölteni. Most letakarítom a sírt, veszek rá egy új virágkompozíciót. Nem vásárlok élő virágot, hiszen minden reggel fagyok vannak, inkább egy szép selyemvirágot és mécseseket veszek. A családommal november 1-én is kijövünk a temetőbe, de akkor már csak gyertyát gyújtunk – osztotta meg.

Kék-Papp Dóra | Fotó: Czinege Melinda

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában