fölényes győzelem

2021.10.14. 16:54

A debreceni csüngő japánakácok lettek az év fái

A július óta tartó online szavazás végén hatalmas előnnyel szerezte meg az első helyet a két csüngő japánakác az Év Fája versenyen, melyet 2010 óta szervez meg az Ökotárs Alapítvány – jelentették be a szervezők.

20210715 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló A debreceni Csokonai Színház előtti fák indultak az ország fája versenyen, erre lehe szavazni,ezzel a falfestménnyel ösztönzik a város lakóit a szavazásra.

Fotó: Napló-archív

Az Év Fája cím megnyeréséhez idén 3237 szavazatra volt szükség, amelyet a debreceni Csokonai Színház előtt álló két fa nyerte el. A Hős Fa címet Ziliz ezeréves tölgyfája, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a Mausz-fa: a hárs a dombtetőn – a Szekszárdi dombság és a Sárköz peremén kapta az idei évben – írja az evfaja.okotars.hu.

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van, és amely szerepet játszik a körülötte élők életében. A vetélkedő ma talán aktuálisabb, mint valaha, hiszen az éghajlatváltozás fenyegető árnyékában a korábbinál is fontosabb a településeinket hűtő, árnyékoló fák megőrzése Idén 27 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választott ki a 11 döntőst. Ezek közül a közönség online szavazással választotta meg kedvencét július 1. és október 1. között. A fákra összesen 9927 szavazat érkezett.

Fotó: Napló-archív

A nyertes fák, a csüngő japánakácok megnevezése kicsit félrevezető, ugyanis a faj nem Japánból, hanem Kínából, illetve Koreából származik. A törzsre oltott, csüngő ágrendszerű, időskorban különleges és hatalmas boltozatos koronát viselő egyedek Debrecen város büszkeségei. „A két fa a Csokonai Színház bejárata előtt áll, magasba ívelő ágaival sokszor betekintettek a teátrum ablakain, és minden estére jutott nekik bőven megbeszélni való. Belestek a kulisszák mögé és láttak ezernyi sikert és bukást, hallottak tapsorkánt és üdvrivalgást, átéltek ínséges időszakot és csillogó éveket” – áll a jelölésben. Az Év Fája egy speciális kezelést nyer.

Fotó: Napló-archív

A 2021-es magyarországi győztes japánakácok a 2022 elején rendezendő európai versenyben is indulnak, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen többször is második helyezést értünk el, négyszer pedig elsőként végzett a magyar fa.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben

1. A kultúra párosa – A debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácai – 3237 szavazat

2. A perkátai nagy tölgyfa – 1884 szavazat

3. Gödöllői görbefa – 1099 szavazat

4. Mausz-fa, a hárs a dombtetőn – a Szekszárdi dombság és a Sárköz peremén-864 szavazat

5. A martfűi mesefa – 850 szavazat

6. A három horti vadgesztenyefa – 605 szavazat

7. Herény Erzsébet-hársai – 592 szavazat

8. Százéves eperfa a kétsopronyi Kemencés Tanyán – 279 szavazat

9. Kispáli Vadkörtefa – 225 szavazat

10. Micsky hársak – 197 szavazat

11. Ezeréves Tölgy, Ziliz – 95 szavazat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában