Ünnepség

2021.10.23. 18:54

'56 hőseire emlékeztek Földesen

Forrás: Péter Imre

Kegyelettel emlékeztek meg az októberi történelmi események résztvevőiről, a forradalom és szabadságharc hős áldozatairól, köztük a Földesen született Pércsi Lajos honvéd őrnagyról, Bene Gyula honvédról.

Felelősek vagyunk múltunkért

Az Árpád moziban szombaton délelőtt megtartott ünnepi megemlékezésen Bíró Ferencné verssel emlékezett a forradalom és szabadságharc ártatlanul kivégzett hőseire. Ünnepi köszöntőjében Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester a hatvanöt évvel ezelőtti történelmi eseményeket a világtörténelem egyik legszebb forradalmának nevezte, amely kiállta az idők próbáját. Megfogalmazta: a jelenben élők felelősek múltunkért. Az ünnepi műsorban a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyolcadikos diákjai tanáraik: Szabóné Katona Judit és Nagy Péter rendezésében ünnepi műsorral köszöntötték az évfordulót.

A kopjafa emlékeztet

A református templomban megtartott ünnepi Istentiszteleten Kovács András lelkipásztor Józsué negyedik könyvének fejezeteiből hozott példát igehirdetésében, megfogalmazva, hogy napjainkban – úgymint a bibliai idézetben – különösen nagy szükség van az emlékezésre és az emlékeztetésre. 1956 sorsfordító pillanat volt a nemzet történetében, emlékét meg kell becsülni. A 2005-ben állított

kopjafa nap mint nap emlékeztet az 56-os sorsfordító pillanatra.

A Templomtéren, a szobor parkban álló 1956-os kopjafánál – amelyen a kivégzett Pércsi Lajos posztumusz ezredes neve olvasható – az Istentiszteletet követően megtartott koszorúzási ünnepségen a képviselőtestület, a református egyházközség, az önkormányzati intézmények, a nagyközség civil szervezetei helyezték el a megemlékezés koszorúit és virágait.

Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában