Olvasói panasz és válasz

2021.09.04. 20:27

Változások lépnek életbe a köztemetőben

Újra elérhetők a kapák, illetve a locsolókannák a portaszolgálatokon.

2020.10.30. Debrecen Temetői képek halottak napja előtt fotó: Molnár Péter (MP) Hajdú-Bihari Napló

Fotó: Napló-archív

Olvasóink panasszal éltek a város köztemetőjét illetően. Levelükben többek között a biciklis járőrök hiányát, illetve a kátyúkat, gödröket, elavult tájékoztatási táblákat jelölték meg. A Hajdú-bihari Napló megkeresésére a köztemető üzemeltetéséért felelős A.K.S.D. Kft. oszlatta el az aggodalmakat.

Változatlan figyelemmel

Domokos Csilla, a vállalat szóvivője a Napló megkeresésére elmondta: a járőrözés a köztemető területén vagyonvédelmi okok miatt történik, a biztonsági szolgálat mellett ezt a tevékenységet saját munkavállalóik is végzik, nem csökkentették a volument. – Amennyiben bármelyik, a köztemető területén dolgozó munkavállalónk (70 fő + portaszolgálat) észleli, hogy rosszul van valaki, azonnal intézkedik – emelte ki, hozzátéve, a 64 hektáron elterülő köztemető csaknem 90 ezer sírhelyét sajnos nem tudják a nap minden órájában ellenőrizni.

A virágok, vázák eltűnésével kapcsolatban kijelentette, lopásról vagy rongálásról a Debreceni Köztemetőben havonta átlagosan mindössze 4-5 alkalommal tesznek jelentést a hozzátartozók. A megelőzést segítve, ezeket írásban rögzítik a biztonsági szolgálat munkatársainál (a Józsai Köztemető esetében a gondnoknál). – Havi szinten úgynevezett „munkatérképen” rögzítjük az események helyszínét, s ezeket az adatokat a járőrözés közben a járőrútvonalak kijelöléséhez használjuk fel, valamint mobil kamerákat helyeztünk ki a temető számos pontján. A megtett bejelentés természetesen nem pótolja a rend­őrségi feljelentést, mivel nyomozati hatáskörrel csak a hatóság rendelkezik – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve, nincs számottevő mennyiségű bejelentés. Az effajta észrevételek nagyobb része viráglopással kapcsolatos, tapasztalataik szerint az eltulajdonított virágokat nem viszik ki a temetőből, hanem más sírra helyezik át a tolvajok.

Terv szerinti javítások

Az utak valóban kátyúsak, gödrösek helyenként, azonban – meghatározott ütemterv szerint – ezeknek a javítása is meg fog történni, sőt, a tájékoztatásul szolgáló táblákat is frissítik majd – tudta meg a Napló. – Üzemeltetőként feladatunk a köztemető útjainak folyamatos javítása vagy építése. Útjavításra csaknem nettó 50 millió forintot költünk ebben az évben. A tájékoztató táblák információfrissítés alatt vannak, a köztemető térképe egységesen, mindhárom kapunál ugyanúgy megújul majd – mondta a szóvivő.

Többen az olyan – személyi igazolvány alapján – kölcsönzött eszközök, mint gereblye, locsoló hiányát is említik, illetve volt, aki szerint nem ellenőrzik a viharok utáni fakidőléseket sem. Az üzemeltetőtől ezekre a kérdésekre is választ kaptunk. – Szerdától újra elérhetővé váltak a locsolókannák, kapák a portaszolgálatokon. Nagy viharok után szakembereink azonnal ellenőrzik a faállomány állapotát, és megvizsgálják, melyik sérülés milyen kezelést, intézkedést igényel – összegezte Domokos Csilla.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában