egyedi

2021.09.14. 08:46

Nem mindennapi természettudományi órával nyitottak a Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskolában

Fa után harisnyát „ültettek” a diákok.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A tanév első napjaiban Nádházi László intézményvezető és dr. Czakóné Vágó Xénia osztályfőnök vezetésével egészen egyedi, a diákok, de még a pedagógusok számára is rendkívül izgalmas természettudományi órán vehettek részt a Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és AMI 6. b osztályos tanulói. Az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézete szervezésében még tavasszal indult a talajélet és a talajegészség kutatásával foglalkozó projekt, melyhez a cívisváros iskolája is csatlakozott. A program középpontjában a környezeti nevelés áll, melyet úgy próbálnak közelebb vinni a gyerekekhez, hogy a lehető legérdekesebb, mégis könnyen érthető legyen számukra. A tanév kezdetén fát ültettek, ezúttal azonban növények helyett egészen elképesztő dolgok kerültek a földbe.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Harisnyát és pamut alsót ültettek

Egy teljes egészében pamut alapanyagú és egy műszálas ruhadarab került a földbe, természetesen kizárólag kísérleti céllal. A kísérlet azt kívánja bizonyítani, mennyire fontos a környezettudatos életmód. A talajban élő hasznos baktériumok ugyanis le tudják bontani a pamut anyagot, a műszálas ruhadarabokkal viszont nem tudnak mit kezdeni még a mikroorganizmusok sem. A különös kísérlet célja, hogy megállapítsák, mennyire egészséges a talaj egy adott helyszínen. Minél kevesebb marad a pamut ruhadarabból, annál több hasznos baktérium dolgozik annak lebontásában. A műszálas anyagból készült harisnyanadrággal azonban a különböző mikroorganizmusok sem képesek bontani, így várhatóan a kísérleti idő, vagyis a két hónap letelte után változatlan formában fog újra a felszínre kerülni. A programon részt vett dr. Vágó Imre, a Debreceni Egyetem docense is, aki többek között beszélt a gyerekeknek a talaj szabad szemmel nem látható hasznos élővilágáról is. A gyerekek nagyon élvezték a különleges kísérletet, s izgatottan várják, hogy a 60 nap letelte után vajon beigazolódik-e a feltételezésük. Bármi is lesz az eredmény, az izgalmasan indult program folytatása biztosan nem marad el.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában