Sokszínű programok

2021.09.09. 17:36

A fenntartható közlekedés hete Hajdúböszörményben

A környezetbarát megoldásokat népszerűsítik az Európai Mobilitási Héten.

Fotó: Kiss Annamarie

A városnapi rendezvénysorozatot követően szeptember 16-tól 22-ig a településen is várja az érdeklődőket az Európai Mobilitási Hét.

A programokat a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján Szabó Nóra környezetvédelmi ügyintéző, valamint Serbán Zsuzsanna, a Zöld Kör környezeti nevelője ismertette. A listán többek között szerepel rajz- és fotókiállítás-megnyitó, bringás reggeli, kerékpáros ügyességi verseny, aszfaltrajzolás, vonatozás és gyalogtúra a Tócó-völgyben, kirándulás a Debreceni Egyetem botanikus kertjében, valamint szűrővizsgálatok, közlekedésbiztonsági programok is, úgy mint rendőrségi bemutató és KRESZ-verseny. Kiemelték, hogy nem marad el az Elektronikai Hulladékgyűjtési Nap, sőt a hagyományos kerékpáros felvonulás sem. Előbbit szeptember 20-án, hétfőn, utóbbit az Autómentes Napon, szeptember 22-én tartják meg.

Fotó: Kiss Annamarie

Folyamatosan bővül a hálózat

Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere | Fotó: Kiss Annamarie

Kiss Attila polgármester a várost érintő kerékpárút-hálózat bővítéséről is beszámolt a Naplónak. Elmondta:

folytatják a városi hálózatot, már most is több olyan kerékpárszakasz van, amelyeket összekötöttek.

Mint mondta, a cél, hogy a városi fürdőt is bekapcsolják a már meglévő kerékpárút-hálózatba.

Fórizs László, Hajdúböszörmény alpolgármestere | Fotó: Kiss Annamarie

– A főtérről indul majd a kerékpárút az Iskola utca-Arad utca nyomvonalon. Pályázati forrásból, a megyei önkormányzat támogatásával a tervek szerint a városból két irányba építünk kerékpárutat. Egyrészt Hajdúdorog irányába, így egészen Hajdúnánásig is elkerékpározhatunk majd. Ez a szakasz rácsatlakozik majd a gyógyfürdő felé induló útvonalhoz. Másrészt Józsa irányába is megépülhet egy szakasz, aminek eredményeként Debrecentől Tiszavasváriig lehet majd közlekedni két keréken. Az elképzelések szerint 1-1,5 éven belül készülnek el a kerékpárutak – részletezte a polgármester, hozzátéve, a belterületi szakaszokon wifivel ellátott pihenőt is kialakítanak.

Fórizs László alpolgármester a Városok-Falvak Szövetségének sikeresen elnyert elektromobilitás pályázatáról tájékoztatott. Elmondta, hogy ennek köszönhetően más települések mellett Hajdúböszörmény is kaphat egy négy kerekű dobozos tehergépjárművet, ami minden bizonnyal a város kötelező feladatainak ellátását segíti majd.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában