Támogatási csomag

2021.08.28. 13:41

Milliárdok a fűszernövényre

Elkerülhetetlen a tormatermesztés modernizálása – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Forrás: Szilágyi Ákos

A tormával foglalkozókhoz háromféle támogatási csomaggal érkezett Újlétára szombaton Nagy István agrárminiszter a Hajdúsági Torma Jövőjéért Alapítvány által szervezett eseményre, ahol mintegy 60 termelővel, felvásárlóval és polgármesterrel találkozott.

Nagy István | Fotó: Szilágyi Ákos

A tárcavezető ismertette: a mezőgazdasági kisüzemek támogatására akár 15 ezer eurónyi támogatás is lehívható. A támogatás lehívására azok jogosultak, akik már minimális gazdálkodási mérettel rendelkeznek, ami torma esetében körülbelül 1,5 hektár területet vagy legfeljebb 2 millió forint nettó mezőgazdasági árbevételt jelent. Mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozását is támogatják. 1000 eurónak megfelelő forint összeg/termelő/év vissza nem térítendő támogatásban részesül, aki tájékoztatással, nyilvánossággal kapcsolatos kötelezettségeket teljesíti. A tervezett keretösszeg 2,52 milliárd forint. Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége is szerepel a támogatásra kijelölt tevékenységek között. Ennek keretösszege 7,92 milliárd forint, az igényelhető támogatás 2-200 millió 70 százalékos támogatás intenzitás mellett.

Jobban megélni a tormából

– Ennyi támogatást még soha nem kaptak a termelők. Azt remélem, hogy ezzel helyére kerül a tormatermesztés, a termelők hosszú távra biztonságosan tervezhetnek, fejleszteni tudnak.

„Ez egyébként nagyon fontos, hiszen látjuk, hogy olyan beruházásokat kell megvalósítani, ami egyrészt a fizikai munkavégzést is könnyíti, másrészt pedig hosszú távra biztosítja a térségben a tormatermelést.”

Ugyanakkor lényeges szempont, hogy a felvásárlók se járjanak rosszul – válaszolta a Napló kérdésére Nagy István agrárminiszter, aki nem először járt ebben az évben Újlétán. Mint mondta, a szombati találkozót már megelőzte egy korábbi, amit azért hívott össze, mert hírét vette, hogy baj van a tormatermesztéssel a térségben. Megértette a problémákat és azóta dolgoztak azok megoldásain. – Eddig is már bevezettünk egy szabályt. Nem lehet, hogy a termelő kiszolgáltatott helyzetben legyen, ezért szerződéses kötelezettséget írtunk elő minden felvásárlónak. Tehát szerződésben kell rögzíteni az árat, a minőséget és a mennyiséget a termelő felé. Most pedig a termelés körülményeit javító támogatási javaslatokkal érkeztem – tette hozzá a tárcavezető.

Tasó László országgyűlési képviselő elmondta: ez Magyarország legmeghatározóbb tormatermesztési körzete, számos család él itt a tormatermelésből. Szeretnék, hogy minél jobban tudják értékesíteni a termékeket, jobb szinten megélni és termelőnek maradni. Cél, hogy legyen további feldolgozásra lehetőség, minél magasabb készültségi fokot érjenek el az itt megtermelt alapanyagok.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában