Előnyös megállapodás kell

2021.07.18. 11:31

Tormafeldolgozót szeretnének létesíteni a bagamériak

– Számomra nagyon fontos, hogy a faluban élő termelők helyzete a termék értékesítésekor a lehető legjobb legyen – jelentette ki Erdős Tibor, Bagamér polgármestere. A torma termelésében és értékesítésében szerzett több évtizedes tapasztalataival is szeretné segíteni a helyi termelőket.

A tormatermesztők kiszolgáltatottak a kereskedőknek | Illusztráció: MW-archív

– Jelenleg nehéz helyzetben vannak a tormások, hiszen ők kiszolgáltatottak a kereskedőknek. Ezt a problémát megoldaná a termelők és a felvásárlók között megkötött szerződés, mely szabályozná az előállítási és vásárlási feltételeket. Ha ezek rendben lennének, az ösztönzőleg hatna a termelőkre. Azért dolgozunk, hogy a jövőben mindenki számára előnyös megállapodások szülessenek – emelte ki Erdős Tibor.

A településen megtermelt torma több mint 80 százalékát külföldre, jellemzően Németországba és Ausztriába szállítják. Magyarországon még nem alakult ki a tormafogyasztás hagyománya, bár nagyon egészséges fűszernövényről van szó. Erdős Tibor azt is elmondta, hogy jelenleg az önkormányzat a tormatermelésben a közmunkaprogrammal vállal szerepet. A tervek között szerepel egy tormafeldolgozó üzem létesítése Bagamérban.

Polgári Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában