hasznos tanácsok

2021.07.27. 07:30

Mit tartalmazzon a nyári útipatika, ha nem szeretnénk meglepetést?

Fő az elővigyázatosság, ne felejtsük otthon a rendszeresen szedett gyógyszereinket!

20200907 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Gyógyszervásárlás illusztráció. képen: Dr. Kemenczei Zsolt szakgyógyszerész

Fotó: Napló-archív

Az idei nyári szezont, aki csak teheti, az kihasználja, legyen az fiatal, családos vagy idős, 2021-ben a nyaralásé és a kikapcsolódásé a főszerep. Ennek okán utánajártunk, milyen gyógyszereket csomagoljunk a bőröndbe, hogy megelőzzük az esetleges megbetegedéseket, vagy megfelelő módon tudjuk kezelni a kiruccanásunk alatt szerzett sérüléseket. Dr. Szikora Miklós háziorvos elöljáróban leszögezte, ha külföldre utazunk, akkor mindenképpen érdemes tájékozódni, hogy az adott országban milyen oltásokat ajánlanak, illetve felhívta a figyelmet, ha belföldön kirándulunk, akkor tanácsos beadatni a kullancs­encephalitis elleni védőoltást.

– Mielőtt útnak indulunk – akár gyerekkel, vagy anélkül – mindenképpen ajánlatos a patikában beszerezni a legfontosabb gyógyszereket, fertőtlenítőket, amelyekre egy kiruccanás alkalmával bármikor szükségünk lehet. Ide sorolandó a sebfertőtlenítő szer, ragtapasz és a kötszer, ugye bárhol szerezhetünk kisebb-nagyobb sérüléseket, amiket jobb, ha azonnal tudunk kezelni. Továbbá soha nem lehet elégszer megjegyezni, hogy a megfelelő fényvédelemről mindig gondoskodjunk: kenjük be magunkat naptejjel, illetve napozás utáni bőrápolószert is alkalmazzunk. Kisgyermekek esetében legalább 50 faktoros naptejet használjunk, ugyanis az ő bőrük sokkal érzékenyebb – fogalmazott a Naplónak.

Fotó: Napló-archív

Fájdalomcsillapító és széntabletta legyen!

A szakember felhívta a figyelmet, gyulladáscsökkentőt, láz- és fájdalomcsillapítót, széntablettát, probiotikumot, illetve allergiai elleni gyógyszert mindenképpen tartalmazzon a nyári útipatika. – A magyar ember szeret jókat és finomakat enni, ezért sokszor megesik, hogy túlesszük magunkat – nyilván ezt úgy előzhetjük meg, ha odafigyelünk arra, mit és mennyit fogyasztunk, azonban megeshet. Ugyanígy vélekedhetünk az alkoholról is, ugyanis a másnaposság ellen nincs csodaszer, ezért, ha tehetjük, ügyeljünk a mértékletességre – emelte ki. Majd hozzátette, ha mégis kicsit többet innánk a kelleténél, akkor másnap mindenképpen fogyasszunk bőséggel folyadékot (vizet).

– Nyilvánvalóan, ha allergiánk van, akkor ne felejtsük otthon az arra szedett gyógyszerünket, illetve vegyük figyelembe, szúnyogokkal mindenhol találkozhatunk, ezért érdemes szúnyogriasztó spray-t is a hátizsákunkba tenni. Antibiotikumot nem javasolnék, mivel eleve túl sokat szedünk, illetve sokszor a laikusok nem is tudják, mikor, hogyan kell szedni. Ha úgy érezzük, hogy többről van szó, mint egy megfázás, akkor keressük fel a háziorvosunkat, magunktól ne kezdjünk el antibiotikumot szedni, még akkor sem, ha van otthon – tette hozzá.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában