KINCS

2021.07.07. 12:27

A családok életét megkönnyítő startuppályázatra jelentkezhetnek a debreceniek

Ezúttal az okos megoldásokat díjazzák a cívisvárosban.

A KINCS Smart Family csapat és Barcsa Lajos alpolgármester | Fotó: Szakál Adrienn

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Smart Family Központja mutatta be szerdán azt az országos felhívást, melyre okos megoldásokkal jelentkezhetnek a debreceni vállalkozások a családi jólét és jóllét témakörökben. A cél, hogy a családokhoz közelebb kerüljön, mindennapi életüket megkönnyítse az innováció.

Fotó: Szakál Adrienn

Barcsa Lajos alpolgármester az EDC Debrecen épületében elmondta, hogy Debrecen smart-cityként minden ponton illeszkedik a most meghirdetett pályázathoz. Debrecen önkormányzatának szándékaival teljesen egyezik a program.

A lakosság nagyon fontos Debrecennek, melynek gyors fejlődése miatt egyre többen döntenek a családalapítás mellett, ezért egyre több óvoda és bölcsőde épül a városban.

A KINCS Sart Family másik fókuszában az okos megoldások állnak, a cívisvárosnak pedig egyetem- és iskolavárosként is kiemelt fontosságú a startup ökoszisztéma. – Bízunk benne, hogy egyetemistáink sok jó ötlettel jelentkeznek majd, és támogatjuk azokat a programokat, mely ötleteik piacra kerülését segítik – tette hozzá. Fontosak a vállalkozások is, hiszen a város költségvetése jelentős mértékben él az iparűzési adóból, éppen ezért a nagyvállalatok mellett a kisvállalatok, társas vállalkozások innovatív ötleteire is szükség van.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke arról beszélt, hogy három évvel ezelőtt az okos megoldások, a családok és az innováció összekapcsolásának céljával jött létre a központ, ezért is hirdették meg a versenyt. – Debrecenben az innováció és a családbarát attitűd is erősen kapcsolódik egymáshoz, ezért szeretnénk, ha egy olyan startup jelentkezne, mely kifejezetten a kifejezetten az okos megoldásokat viszi be a családok mindennapjaiba – fogalmazott.

A KINCS Smart Family csapat és Barcsa Lajos alpolgármester | Fotó: Szakál Adrienn

Kellenek az új megoldások

Szalai Piroska, a KINCS Smart Family Központ vezetője kiemelte: nem ötleteket, hanem vállalkozások innovációit várják, mely több tematika köré épülhet.

Nevezni lehet társadalmi innovációval, melynek célja a zöld és okos otthonok kialakítása, mely hozzásegítheti a családot, hogy több minőségi időt tölthessenek együtt. Várják az okos megoldásokat az otthoni oktatás-tanulás témájába, is, emellett pénzügyi vonalon a családi kassza gyarapítására, egészségmegőrzésre, valamint zenei és szabadidős programokra is. – Sikeres vállalkozások csak ott jöhetnek létre, ahol a lokális ökoszisztéma erős és nyitott az újszerű fejlesztésekre – mondta.

Dr. Engler Ágnes, a KINCS tudományos elnökhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy család mindenképp profitál abból, ha a tudomány és az innováció összefog. A Debreceni Egyetem docenseként a kutatásaik egyrészt családpolitikai döntéseket készítenek elő, másrészt a már meglévő intézkedések hatásait vizsgálják.

A KINCS Smart Family Nagydíj 2021-ben első alkalommal jött létre, a pályamunkákat augusztus 15-ig várják a szervezők a KINCS honlapján. A 6 millió forintos összdíjazású verseny eredményhirdetése november 24-én lesz, ahol a nyertes startupok nemcsak anyagi elismerést, hanem promóciós lehetőséget is kapnak.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában