körkép

2021.06.25. 07:30

Mit ér 30 millió a megyei ingatlanpiacon?

Területenként nagy az árkülönbség, és a megvehető lakások, házak minősége is.

Budapest, XIII. ker Madarász utca 29-43. Előkertek rekonstrukciója, építése elkészült. fotó Teknős Miklós MN

Fotó: illusztráció / MW-archív

  • Kiss Sándor ingatlanszakértő szerint van miből válogatni az ingatlanpiacon 30 millió forint értékben, ám sok esetben áldozatot kell hozniuk a vásárlóknak.
  • Mint azt a szakembertől a Napló megtudta, a városi lakások többnyire azonnal költözhetőek, a külső területeken talán egy felújításra szoruló családi ház is belefér a büdzsébe, a kis településeken pedig kifejezetten jó ingatlanokra találhatunk ezért az összegért, ám a távolság és a korszerűtlen műszaki tartalom többeket elrettenthet.
  • Kiss Sándor tájékoztatott arról is, hogy az építőipari anyagok drágulása miatt ráadásul további áremelkedés várható.
  • Egy felújításra szoruló családi ház, egy költözhető lakás vagy a kisebb települések meglepetésotthonai. Ezek mind-mind a lélektani, 30 millió forintos határt súrolják. Lapunk szakértővel járta körbe, mi fér bele egy hasonló költségvetésbe, és milyen tendencia várható az ingatlanpiacon.

    Kiss Sándor | Fotó: Kiss Sándor-archív

    Kiss Sándor ingatlanszakértő szerint jelenleg Debrecenben 30 millió forintért elsősorban használt társasházi lakásokban tudunk gondolkodni. – Aránylag nagy kínálat található lakásokból ezért az összegért. Többségük költözhető állapotban van, általában maximum 70 négyzetméter alapterülettel. A hirdetett kertes házak ebben a kategóriában (városon belül) okozhatnak kisebb-nagyobb meglepetést, de bizonyára nagyobb felújításra szorulnak – emelte ki, hozzátéve, az elhelyezkedés fontos tényező az árkalkulációban. – Nagy az árkülönbség a városon belüli területek között. A belváros, a Nagyerdő kiemelt terület, de diákvárosként Debrecenben az egyetemek környéke is preferált rész, azok kiváló infrastruktúrája miatt. Új építésű lakásoknál nem ritka az egymillió forintos négyzetméterár sem, mely összegért valóban lehet használt városszéli kertes házat is találni.

    Csábító vidék

    A szakember szerint az ingatlanpiac állandó mozgásban van. – A nagy szélsőségek ritkák, stagnálás, átrendeződés tapasztalható volt eddig is, de a várt lényeges árcsökkenés nem igazolódott be. Sajnos az építőanyagárak növekedése rövid távon biztos, hogy emelkedést hoz magával, a használt ingatlanok esetében is – hangsúlyozta. A drágulás a belvárosból a kisebb települések felé mozdíthatja a család­alapítás előtt álló vásárlókat. – A külterületek, város körüli települések korábban is alternatívát jelentettek, de hitellel vagy csokkal vásárlóknál nagyobb a hitelfedezeti kockázat is. Az ingázást könnyen megoldók számára természetesen így is észszerű megoldás lehet egy jó megközelíthetőséggel, bölcsőde-óvoda, általános iskolai háttérrel rendelkező kis település. Debrecen vonzáskörzetében 30 millió forintba belefér már jóérzésű családi ház is, ám ez áldozatokkal jár. A kisebb településeken eladásra kerülő ingatlanok nagyobb része ugyanis régi építésű, és korszerűtlen műszaki tartalommal rendelkezik. Ritka a tényleg jól megépített és megfelelő módon karbantartott, vagy szakszerűen felújított ház. Utóbbiak népszerűek a városból kiköltözők között, és hamar gazdára is találnak – összegezte a Kiss Sándor.

    Péter Szabolcs

    Kapcsolódó cikk:

    https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-pandemia-margojara-5399978/

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában