élénkül a piac

2021.06.18. 07:32

Már 60-70 ezerért is lehet találni albérletet Debrecenben

Minimális áremelkedésre számíthatnak azok, akik a cívisvárosban vennének ki lakást a közeljövőben.

2020.08.03. Győr Albérlet keresés a tanév megkezdése előtt. képen: Takács Adél Panoráma ingatlaniroda, Vani, Eszti, Kira Fotó: Csapó Balázs Kisalföld CSB

Fotó: illusztráció / MW-archív

A koronavírus-járvány lényegesen befolyásolta az ingatlanpiacot, így természetesen a bérbeadási részlegre is rányomta a bélyegét.

– Az elmúlt egy évben – a pandémia miatt – visszaesett a kereslet a kiadó ingatlanok iránt. A vírushelyzetben sokan feladták bérleményüket, és a piacon túlkínálat lett, így akik maradtak, azoknak nem emeltek a lakbérükön a tulajdonosok, sőt, bizonyos esetekben inkább mérsékelték a díjakat – osztotta meg tapasztalatait a Naplóval Kiss Sándor ingatlanközvetítő, értékbecslő.

Visszatérők és újak

– Elmondható, hogy sok tulajdonos, aki eddig bérbe adta ingatlanát, inkább az eladás felé hajlott: úgy gondolták, jobban megéri piacra dobni meglévő ingatlanukat – taglalta lapunknak Kiss Sándor. Hangsúlyozta:

azért szép számban maradtak bérbe vehető ingatlanok a cívisvárosban.

A debreceni bérlők jelentős százalékát a – nemsokára megérkező vagy visszatérő – magyar és külföldi diákok alkotják, akik nem szeretnének kollégiumban lakni egyetemi éveik alatt, vagy esetleg lecsúsztak a férőhelyek valamelyikéről, és ezért keresnek kiadó szobát vagy lakást. Ehhez kapcsolódóan Kiss Sándor az albérletárak alakulásáról úgy nyilatkozott: minden bizonnyal várható minimális emelkedés a vírus előtti időszakhoz képest, de nem kell horribilis összegekre gondolnunk.

„Ugyanakkor egyre több a luxuslakás, melyek bérleti díja már most is magas: nem ritka, hogy akár havonta 500 ezer forintot is elkérnek a bérbeadók”

– említette a szélsőséges példát. Arra is kitért, már egyre több leendő bérlő érdeklődik a meghirdetett ingatlanok valamelyike iránt, és várhatóan július végétől be is indulnak a szerződéskötések. Megjegyezte továbbá: a debreceni ingatlanpiacon 60-70 ezer forint a legolcsóbb kiadó lakás, és ezek jellemzően egyszobás garzonlakások, amelyekre egyébként van is igény a cívisvárosi bérlők részéről.

– Egyértelműen kétszobás lakásokból van a legtöbb a kínálatban. A felhozatal egyébként színesnek mondható: a meghirdetett lakásokban megtalálható egyelőre minden kategória, a házak tekintetében már lényegesen kisebb a választék – tette hozzá Kiss Sándor.

BD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában