Módosították a határidőket

2021.06.09. 11:30

Két évvel előbb lehet oltóanyaggyár Debrecenben

Még fel sem épült, máris nagy az érdeklődés a debreceni vakcinagyár iránt.

20210425 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Nagy mennyiségű kínai Sinopharm-vakcina szállítmány érkezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház intézeti gyógyszertárába. képen: Kozma Ádám főgyógyszerész

Fotó: illusztráció / MW-archív

Egyre közelebb vagyunk ahhoz a naphoz, amikor elhelyezik a Nemzeti Oltóanyaggyár alapkövét Debrecenben. Az épülő gyár, jobban mondva gyárak jelenéről kérdeztük György László államtitkárt a múlt pénteki cívisvárosi látogatásakor.

Érdemes azonban először megnézni, hogy honnan indultunk, hiszen a kormány már 2017-ben döntött a Nemzeti Oltóanyaggyár létesítéséről. Ekkor még nem beszéltünk koronavírusról, a Magyarországon használatos valamennyi kötelező és ajánlott védőoltás előállítását tűzték ki célul. Az oltóanyag­gyár létrehozásának feladatát a Debreceni Egyetem kapta meg négy évvel ezelőtt. 2020. május 8-án jött a hír, hogy Kásler Miklós miniszter és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora együttműködést írt alá, melynek célja nemzeti oltóanyaggyár létrehozása. Néhány héttel később, május 21-én a rektor arról számolt be, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központtal való együttműködésüknek a koronavírus elleni vakcina kifejlesztése a célja.

Ez év február végén Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arról tájékoztatott Debrecenben, hogy jövő év második felében koronavírus elleni vakcinát gyárthatnak itt, és épülhet a Nemzeti Oltóanyaggyár. Ekkor már a miniszter elmondta: a beruházásnak két eleme van: 7 milliárd forintért épül egy kisebb méretű gyár, amely a koronavírus elleni vakcinát fogja előállítani, várhatóan már 2022 végén. Az összesen 55 milliárd forintos beruházás része egy nagy gyár létesítése is. Ezek mellett a Debreceni Egyetem épít egy félüzemi kutatóhelyet – ismertette a részleteket néhány hónapja. Az utóbbi nem más, mint az a Pilot Oltóanyag Üzem, melynek alapkövét 2020. június 6-án tették le a Vezér utcai egyetemi ipari parkban. A Debreceni Egyetem Science Parkjában – más beruházások mellett – tehát már épül a Pilot Oltóanyag Üzem, hamarosan pedig a Nemzeti Koronavírus-oltóanyaggyár és Nemzeti Oltóanyaggyár.

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár | Fotó: Kiss Annamarie

Hermetikusan elzárva

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár jelentette be május 17-én, hogy 100 nap múlva rakják le Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár alapkövét. Az államtitkár a múlt héten a Napló kérdésére leszögezte: két gyárunk lesz, de ez egynek fog látszódni. – Egymás mellé épülnek; azt kell megoldanunk, hogy megfeleljünk minden egészségügyi, biztonsági szabálynak.

2022 végén beindul a koronavírus-oltóanyaggyár, el tudjuk kezdeni a koronavírus elleni magyar oltóanyag gyártását, ezzel párhuzamosan – ettől hermetikusan elzárva – épül a Nemzeti Oltóanyag­gyár többi üzeme

– tudatta. György László, kitért arra is, hogy zajlanak a tervezői munkálatok; a debreceni hivatalnokok, az államot képviselő kormányhivatali dolgozók éjt nappallá téve dolgoznak együtt a tervezőkkel azért, hogy a tervek megfeleljenek a követelményeknek. Mint megtudtuk,

két évvel előrébb hozták a határidőket, eszerint a Nemzeti Oltóanyaggyár már 2023 végére állni fog.

Kivitelre is termelnének

A hazai ellátás mellett exportra is előállítanának vakcinákat Debrecenben. Az államtitkárt arról is kérdeztük, mikor térülhet meg az 55 milliárd forintos beruházás. – Készültek megtérülési hatásvizsgálatok, évtizedben mérhető a megtérülése egy ilyen gyárnak, de mivel legalább egy évszázadra épül, egy évtizedes megtérülés jónak számít. Azt látjuk, hogy amióta bejelentettük a Koronavírus- és a Nemzeti Oltóanyaggyár építését, nagyon megélénkült Debrecen mint lokáció iránt a kereslet. Nagy multicégek jönnének ide kutatni-fejleszteni, s ez új munkahelyeket jelent – mutatott rá. – Ezzel párhuzamosan az exportkereslet is elkezdett megnövekedni. Eredetileg is számoltunk exportkereslettel, egy ilyen nemzeti oltóanyaggyárat csak úgy van értelme létrehozni, hogy nemcsak Magyarországot látja el, hanem a magyar nemzetet, a Kárpát-medencét, a kelet-közép-európai régiót, és most már más világrégiókból is bejelentkeztek, hogy szeretnének majd a Nemzeti Oltóanyaggyárból vakcinát vásárolni.

Zajlanak a tárgyalások

Bár magyar fejlesztésű koronavírus elleni oltóanyagot gyártanak majd Debrecenben, folyamatosan vizsgálják annak a lehetőségét, hogy milyen egyéb technológiákat lehet idevonzani. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer május 31-én jelentette be: megállapodás született arról, hogy a debreceni üzem alkalmas lesz kínai vakcina előállítására is.

Folytatódni fog az együttműködés, Magyarországon átveszik majd a kínai Sinopharm teljes gyártási technológiáját. Egy hét sem telt el, majd már arról számolt be, hogy tárgyalások kezdődtek az oroszokkal. Mint mondta, elvi megállapodás született arról, hogy az orosz fél technológiailag lehetővé teszi a Szputnyik V vagy a többi orosz oltóanyag gyártását.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában