Következményekkel járhat

2021.06.07. 09:40

Börtön járhat a gyógyszerért

Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányság sajtóosztálya: a nem engedélyezett készítmények forgalmazása bűncselekmény.

Forrás: Molnár Péter

Magyarországon legálisan internetes gyógyszer-értékesítést csak patikák végezhetnek, és kizárólag vény nélkül kapható készítmény rendelhető, ennek ellenére előfordul, hogy egyesek a világhálón kínálják eladásra vagy cserére az orvos által felírt tablettákat. A népszerű közösségi oldalon számos csoport jött létre arra, hogy a felhasználók vényköteles készítményekről megosszák tapasztalataikat, ajánlásokat fogalmazzanak meg, de a gyógyszerekkel való cserekereskedelem sem ritka.

A tapasztalatcserével természetesen nincs gond – jelezte a Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányság sajtóosztálya. A hamis, meghamisított vagy Magyarországon nem engedélyezett gyógyszerek forgalmazása bűncselekmény, és alapesetben is három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – összegezte a rendőrség a Napló kérdésére.

A válaszban arra is kitértek, hogy a vevő nem követ el bűncselekményt azzal, hogy megvásárolja a pirulákat, viszont felhívták a figyelmet arra, hogy ezek csak orvosi előírásra és folyamatos orvosi ellenőrzés mellett használhatók.

Mellékhatás léphet fel

Dr. Jakab Emese (Fotó: Molnár Péter)

Dr. Jakab Emese gyógyszerész kifejtette, milyen következményekkel járhat, ha valaki nem rendeltetésszerűen használja a szereket. – Ami a legfontosabb, nincs meg az orvosi kontroll, bármi történhet, nincs szakember felügyelete alatt a beteg – szögezte le, majd folytatta: nemkívánatos mellékhatások léphetnek fel, amelyek sokszor nem azonnal, hanem később jelentkeznek, az adott medicina hatóanyagára vagy segédanyagára.

– Életveszélyes állapotba is kerülhetünk, például egy vérnyomáscsökkentő vagy egy szívre ható készítmény esetén. A kismamáknak a terhességük alatt eleve számos gyógyszert kerülniük kell, ugyanis azok magzati károsodást, vetélést vagy akár koraszülést is okozhatnak. Egy idősebb betegnél a lebontó enzimek már nem működnek tökéletesen, így a hatóanyagok kiürülése is sokkal lassabb, tehát nagyobb a toxicitás (mérgezőképesség) veszélye – fogalmazott a szakember.

Nyomatékosította: a tabletták alkalmazása előtt mindenképpen konzultáljunk szakemberrel.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában