Lehetőségek

2021.05.12. 12:24

Több fejlesztéssel teszik vonzóvá Hajdúbagost

Az önkormányzat az étkeztetésről és egészségügyi ellátásról is gondoskodik.

Forrás: Napló-archív

Fotó: Kovacs Peter

A megyeszékhelyhez közeli Hajdúbagoson célként tűzték ki, hogy minél több lehetőséget biztosítsanak a lakóknak, ezzel csökkentve az elvándorlást. – Az önkormányzat konyháján általában 350 főre főzünk naponta, az óvodának, iskolának, az öreg otthonunknak és a falu bármely lakójának aki ezt igényli, szinte ingyen. Most a koronavírus-járvány ezt is befolyásolta, mert bár a digitális oktatás alatt is megvolt rá a lehetőség, nem minden gyerek szülei igényelték a meleg ételt – ismertette a tényeket Szabó Lukács, Hajdúbagos polgármestere. Hozzátette, az önkormányzat konyháján közmunkásokkal biztosítják a segédszemélyzetet, illetve az étkeztetéshez szükséges legtöbb zöldségfélét is az ő alkalmazásukkal termeli meg a falu. Mint megtudtuk, ezeket az élelmiszereket részben a pályázaton nyert és azóta is 100 százalékban kihasznált fagyasztóteremben tartósítják későbbi felhasználásra is. Ezen felül a többi hozzávalót is igyekeznek gazdaságosan beszerezni, ezeket a nagybani piacon vásárolják meg, többnyire termelőktől.

Csökken a közmunkások száma

Nem csak a falu konyháján dolgoznak közmunkások, velük biztosítják többek között a portaszolgálatot is az idősek otthonában, ami azért kifejezetten fontos, hogy a sok esetben demens lakók ne tudjanak ellenőrzés nélkül kijutni az intézményből, ezzel veszélybe sodorva saját épségüket. – A debreceni közelség és gazdasági fejlődés miatt nálunk is csökkent a közmunkások létszáma, pár éve 120 fővel kezdtük, és most 45-50-nél járunk. Sokan elmentek segédmunkásnak, vagy olyan pozíciókba ami többet fizet.

„Az a munkaerő, akit jelenleg foglalkoztatunk, nem igazán tudna a versenyszférában elhelyezkedni”

– fogalmazott a polgármester. – Nekem az a kötelességem, hogy őket is sikerélményben részesítsem úgy, hogy közben hasznot is teremtsenek – tette hozzá.

Énekkar és néptánckör

Bár a veszélyhelyzet alatt nem működtek, békeidőkben több hagyományőrző egyesületbe is van lehetősége csatlakozni a település lakóinak, néptánckör és énekkar is működik a Hajdúbagoson. – A néptánccsoportunkban én vagyok a legidősebb, de vannak benne 18 év alattiak is. Bárki jöhet aki szeretne, diplomás néptáncoktató áll rendelkezésünkre. Az iskolában is bevezettük a néptáncoktatást, az anyaintézet biztosítja számunkra ezt a fizetős lehetőséget, amelynek költségeit az önkormányzat magára vállalta – mondta Szabó Lukács. – Ezen túlmenően bevezettük a zeneoktatást is, nyolcféle hangszeren tanulhatnak a gyerekek – tette hozzá.

Bővülő lehetőségek

Mint megtudtuk, az önkormányzat a zeneiskola tandíját is kifizeti az érdeklődő gyerekeknek, sőt még a szállításukról is gondoskodik. – Az a lényeg számunkra, hogy minél inkább vonzóvá tegyük a település iskoláját, mert mivel egyre jobb és több munkalehetőséget biztosítanak Debrecenben a bagosiak számára is, így egyre többen viszik a gyermekeiket is magukkal a megyeszékhelyre.

„Sokszor előfordul, hogy óvodába még ide járnak a kicsik, de iskolába már nem, így miközben a falu lakossága és a születendő gyerekek száma emelkedik, az iskola létszáma csökken”

– osztotta meg lapunkkal aggályait. – Azt gondolom, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ez az arány megforduljon, ezáltal biztosítani kell egy olyan színvonalat, mint amilyet a városban kaphatnak a gyermekek – hangsúlyozta a polgármester. Az intézkedések eddig hatásosnak bizonyulnak, ugyanis másfél éve adták át a település hat személyes bölcsődéjét, ami máris szűknek bizonyult. – Most ennek az intézménynek a bővítése is zajlik, ezúttal 12 személyes lesz. Elbírálás alatt áll jelenleg egy olyan pályázatunk is, amely keretein belül a játszótér és az óvoda játékait szeretnénk korszerűsíteni – fogalmazott Szabó Lukács. A megfelelő egészségügyi ellátást is fontosnak tartja a polgármester, így a faluban praktizáló gyermek- és felnőtt háziorvos, illetve fogorvos számára is megvásárolták az általuk szükségesnek ítélt eszközöket.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában