mezőgazdaság

2021.05.13. 08:33

Újra előtérbe helyezték a fülöpi málnát

Mindent megtesz az önkormányzat, hogy a bánházi tanyavilág lakói se szenvedjenek hiányt.

Fotó: Napló-archív

Ha pár évtizeddel ezelőtt megkérdeztük volna a megyénkben élőket, mi jut eszükbe Fülöp település nevét hallva, valószínűleg sokan adták volna válaszként a bogyós gyümölcsök termesz­tését, ugyanis nagy múlttal rendelkezett ezen a téren az apró község.

„Valamikor a rendszerváltás előtt szinte még nem volt a településen olyan háztartás, ahol ne termeltek volna málnát értékesítésre is. Azóta azonban a megváltozott időjárásnak, cserebogár-inváziónak, felvevőpiacnak és a minőségi követelményeknek köszönhetően egyre csökkent a termelők száma, majd pár éve szinte el is tűnt ez a hagyomány”

– mondta lapunknak Hutóczki Péter, Fülöp polgármestere. – Ekkor döntött úgy az önkormányzat, hogy közfoglalkoztatásban telepítünk két hektár málnát. Ez a tervek szerint meg is történt, és kiépített öntözőrendszert is kapott a terület. Azonban az elmúlt évekre jellemző késő téli és tavaszi fagyok miatt a két hektárból egyet nem volt érdemes meghagyni, így most a maradék egy hektáron termesztjük a gyümölcsöt – tájékoztatott. Mint megtudtuk, piacra nem sok jut a finomságból, mert a település lakói között elfogy a megtermelt mennyiség, de gondolkodnak további területbővítésen is.

Fontosak a hagyományok

A fülöpi hagyományokat tekintve nem mehetünk el említés nélkül Bánháza mellett sem, amely egy Fülöphöz tartozó külterületi tanyavilág. Itt található a település leg­ősibb épített öröksége, a nemrégiben felújított bánházi temetőkápolna, mely 1796-ban épült, és a római katolikus egyház fenntartásában van. – Jelenleg is működik ott élelmiszerbolt, s helyközi buszmegálló szintén segíti az ott élők mindennapjait. Igyekeztünk minden olyan fejlesztést odavinni, amelyre lehetőségünk adódott. Sokáig nem volt Bánházán semmiféle közösségi tér, ahol az emberek összejöjjenek, ezért megvásároltunk egy régi épületet, amelynek az egyik végében tájházat alakítottunk ki, az udvarára pedig egy színt építettünk, mely hagyományos vesszőből font fallal készült. Itt régi mezőgazdasági eszközök vannak kiállítva, a ház másik felében pedig közösségi tér található, ahol akár kisebb rendezvényeket is lehet tartani – mondta Hutóczki Péter. Ezenfelül Bánházán alakították ki a település fogathajtó pályáját, mert van egy hagyományőrző lovas­egyesületük, mely évente rendez fogathajtó versenyt.

Folyamatosan igyekeznek javítani az utakat is, és új buszvárókat is épít az önkormányzat. – Igyekszünk mindent megtenni, hogy az ott élők ne vándoroljanak el, és örömmel tölt el, hogy jelenleg többen is építkeznek Bánházán – hangsúlyozta a polgármester.

DKE

Borítókép: két hektáron telepített málnát az önkormányzat, bár egyet nem volt érdemes meghagyni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában