hiányzik a közösség

2021.05.13. 18:55

Programok egész sora maradt el Szentpéterszegen, nyár végére ismét munkába lendülnének

Nagyban hozzájárulnak a civil szervezetek a falu kulturális életének felpezsdítéséhez,

Fotó: Napló-archív

– Aktívan működik jelenleg a Szentpéterszegiek Baráti Körének Egyesülete, a horgászegyesület, a polgárőrségünk és a sportegyesület – tájékoztatta a Naplót Kiss Gábor Csaba, a település polgármestere. Mint említette, civil szervezeteik közül a legszorgalmasabb a baráti kör, hiszen számos helyi rendezvény szervezéséből jócskán kiveszik a részüket.

– Ők rendezik meg minden évben – többek között – a hurka-kolbász töltő fesztivált is, amely megyehatáron átívelő esemény, hiszen a Dunántúlról és a határon túlról ugyancsak érkeznek versenyzők. Ennek a civil szervezetnek a tagjai a Szentpéterszegről elszármazottak is, így ez a társaság szervezi 2-3 évente az ő találkozójukat is – taglalta. Arra is kitért, a település horgászegylete is igencsak aktív: nemcsak a helyi halastó fenntartásáért felelnek, de horgászversenyeket is szerveznek, és a falunapi programokban is besegítenek. A polgárőreik pedig természetesen a közbiztonság maximális elérésére törekednek.

Fotó: Napló-archív

Az év első nagy rendezvénye a már említett hurka-kolbász töltő fesztivál, amelyet „Péterszegi Disznótorosként” is emlegetnek, ezt februárban tartják. Ezt követi a tavaszköszöntő nap, amely leginkább a helyi polgároknak szól, tulajdonképpen egy falunappal egyenértékű. – Ilyenkor savanyúságokat, süteményeket versenyeztetünk és programokat tartunk a faluházban. Tavasszal néha május elsejét is megünnepeljük, de nem minden évben, csak akkor, ha a település vagy valamelyik civil szervezet pályázati úton nyer összeget, amelyet erre tudunk fordítani – fogalmazott érdeklődésünkre Kiss Gábor Csaba.

Folyatta a sort. – Ősszel szüreti felvonulást tartunk, olyankor a néptánccsoport tagjai bejárják az egész falut, és más-más helyszíneken táncolják az adott évben megtanult koreográfiát, és néha még a testvértelepülések táncosaival is kiegészülnek, este pedig szüreti bált is tartunk a faluházban – részletezte. Mint mondta, több évben megtartották már az úgynevezett falukarácsonyt is, amelynek célja az volt, hogy akik valami miatt egyedül töltik az ünnepet, ne maradjanak magukra az év ezen fontos napján.

Közös munka

Kiss Gábor Csaba úgy forgalmazott: kis település lévén Szentpéterszegen a felsorolt társaságok közül sokan egyszerre több szervezetnek is tagjai.

A hurka-kolbász fesztivált teljes egészében a baráti kör szervezi, a többit általában az önkormányzat és a faluház együttesen, de igazából minden civil szervezet besegít egy kicsit a programok lebonyolításában, igazi csapatmunka eredménye minden esemény.

– Szentpéterszegnek több testvértelepülése is van: a Bihar megyei Szentjobb, illetve a Szilágy megyei Kémer. Valamint partnertelepüléseink is vannak: a szintén romániai Magyarremete és a szlovákiai Nagysolymár. A legaktívabb kapcsolatot Szentjobbal ápoljuk, de az összes felsorolt településsel nagyon jó viszonyban vagyunk – tájékoztatott a polgármester.

Hangsúlyozta továbbá, a vírusos időszak természetesen rányomta a bélyegét a település programjaira, szinte minden rendezvényük elmaradt. Utoljára 2020 februárjában volt mangalicafesztivál, amelyre sok határon túli vendég is érkezik minden esztendőben. Ezért nagyon várják, hogy újra megszervezhessék a közösségi programokat.

„Nagyon remélem, hogy az állam­alapításunk ünnepén már felpezsdülhet az élet itt a faluban és szervezhetünk rendezvényeket augusztus 20-ára, hiszen az embereknek nagy szüksége van a közösségi létre a bezártság után.”

Irigylésre méltóan szép épületek és közterek

A polgármester a kulturális programok mellett a települést érintő, beruházási tervekről is beszélt.

– Tavaly a Magyar falu programban pályáztunk; bár a költségvetésük kiegyensúlyozott, mégis a 100 százalékos támogatottságú pályázatokat részesítjük előnyben – nyilatkozta a Naplónak Kiss Gábor Csaba. Szentpéterszeg polgármestere elmondta, a 2020-as évben benyújtottak egy eszközpályázatot, amelyen két fűnyíró traktort, illetve kisebb eszközöket: láncfűrészt, fűkaszát nyertek, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a település közterületeit megfelelően karbantartsák. Idén ezt még tovább fokoznák.

Megújítanák a sportöltözőt

– Szerettünk volna támogatást nyerni a szolgálati lakások felújításához, ezen a területen azonban sajnos nem jártunk sikerrel. Kiderült ugyanis, hogy az épület egyik sarka sajnos megsüllyedt, ebből adódóan speciális építész kolléga kellene egy felújítási tervezet elkészítéséhez – taglalta a polgármester. Úgy fogalmazott, nagyon szeretnék, ha a szolgálati lakások épülete is megújulna, hiszen minden más középületüket felújíttatták már a településen: kész az iskola, az óvoda, a községháza és a faluháza is.

– A falunkban az aszfaltos utak aránya 100 százalék, ezzel kevés település büszkélkedhet. Jelenleg egyelőre kisebb fejtörést okoz, hogy a 2021–27-es ciklusban mire pályázzunk, de nem fogunk tétlenkedni a következő időszakban sem. Az már egészen biztos, hogy a gépparkunkra idén is nagy hangsúlyt fektetünk: platós autókra szükség lenne, mert a jelenlegi nagyon régi darab, többet pihen, mint amennyit dolgozni tud – részletezte Kiss Gábor Csaba. Mindenképp szeretnék felújítani a sportöltözőt is, hiszen az is időszerűvé vált. Külön kiemelte: szeretnék, ha Tépét és Szentpéterszeget összekötné egy aszfaltozott út. Ehhez is szeretnék benyújtani az országos pályázatot, hiszen így az autópálya és Debrecen is közelebb kerülne a településünkhöz, amely mindenképpen előnyös lenne számukra.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában