Ez történt a múlt héten

2021.05.24. 08:44

Ismét lesz Campus Fesztivál, leteszik az oltóanyaggyár alapkövét

Meghatározó bejelentéseket tettek május utolsó előtti hetében a megyében. Ezeket elevenítjük fel időrendi sorrendben.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A Nagyerdei Stadion gyepére költözik a DESZKA Fesztivál – szóltak a hírek hétfő délelőtt, amikor egy sajtótájékoztató keretein belül jelentették be, hogy idén a nem megszokott formában ugyan, de ismét megrendezik a kortárs drámák seregszemléjét. Mint elhangzott, lesznek élő produkciók is, de a programok javát a stadion zöldterületén, vetítésekkel tárják majd a nagyközönség elé.

Újabb fontos mérföldköve lesz Magyarország gazdaságának a Debrecenben megépülő vakcinagyár, aminek hamarosan leteszik az alapkövét. Erről György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár beszélt az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a Nemzeti Oltóanyaggyár nem véletlenül kerül Debrecenbe, hiszen a Debreceni Egyetemen és környezetében rendelkezésre áll az ahhoz szükséges tudás, hogy a Nemzeti Oltóanyaggyár 2022 végétől biztosítsa a magyarok és Kárpát-medence vakcina-önellátását.

A BMW vezetése úgy döntött, hogy a debreceni gyár lesz a világon az első, ahol a tisztán elektromos platformra helyezik a gyártást, tehát az ehhez szükséges gyártókapacitást Debrecenben kezdik el építeni – számolt be róla a Naplónak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a Loki legutóbbi mérkőzésén | Fotó: Napló-archív

Mint mondta, ez egy hatalmas dolog a város számára, ugyanis ezzel Debrecen abszolút különlegességként kerül fel az autóipari világ térképére.

Véget ért a labdarúgó NB II.-es bajnokság 2020/2021-es kiírása, a kupát a Loki nyerte meg. Ezzel kapcsolatban kérdeztük meg Szabó Pétert, a DVSC igazgatótanácsának elnökét arról, hogy milyennek látta az elmúlt szezont, valamint mi várható a jövőben a csapat háza táján. Mint mondta, egyáltalán nem volt mindegy, hogy jövőre melyik osztályban játszik a DVSC sem presztízs, sem szakmai, sem gazdasági okokból, így fontos volt a bajnoki cím elhódítása. Hozzátette, a következő idényben az NB I.-ben való bennmaradás bebiztosítása lesz a cél. Ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy már vannak kiszemeltjeik a jövőre nézve.

Szerdán Barcsa Lajos alpolgármester a pandémia vége felé közeledve vont mérleget Debrecen gazdaságáról. Mint mondta, a kormányzat és az önkormányzat révén összesen közel 23 milliárd forint támogatást, kedvezményt kaptak a helyi vállalkozók.

Fotó: Napló-archív

Emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat idei költségvetése nem tervezett hitelfelvételt; egy takarékos, konzervatív büdzsét alkottak jelentős, 3 milliárd forintos tartalékkal is számolva, a stabilitásra, biztonságra törekedve.

Szerdán két szakképző intézménybe látogatott el a Napló, ugyanis megnéztük, hogyan zajlanak a szakmai vizsgák a DSZC iskoláiban. Mint megtudtuk, a május 10. és június 17. között megszervezett számonkérésekre 2 ezer 175 fő jelentkezett.

Tovább folytatódnak a hajdúnánási MotoGP-pályához kapcsolódó egyeztetések és munkálatok. Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, június elején találkoznak az illetékesek azokkal a hajdúnánási tulajdonosokkal, akiknek a földterületét érinti a város határában épülő pálya. Mint megírtuk, jelenleg semmi sem gátolja, hogy a tervek szerint haladjon a beruházás, így 2023-ra elkészülhetnek a munkálatokkal.

Aggódnak a kutyatulajdonosok, ugyanis furcsa jelenség ütötte fel a fejét a megyében, több eb hátsó végtagi bénulásban szenved, a kiváltó okokra viszont még nem jöttek rá – írtuk meg pénteken. Az Állatvédőrség a közleményében azt írta, felettébb gyanús az, hogy a tüneteket megelőzően mindegyik kutya nyers csirkét evett. Az Állatvédőrség nagy erőkkel próbálja kideríteni, mi okozhatja a bajt, a szükséges lépéseket pedig már megtették.

Debrecenben egyre kevesebb a bűncselekmény, ezáltal az ország egyik legbiztonságosabb városaként tartják számon. Papp László polgármester elmondta, a város segíti a rendőrség munkáját, ebben az évben például a költségvetésből 50 millió forintot fordítanak közterületi kamerák telepítésére.

Fotó: Napló-archív

Uzonyi Attila kapitányságvezető hozzátette, soha nincs vége a javulási lehetőségnek, egy még határozottabb szolgálatellátással, közterületi jelenléttel lehet a közterületi bűncselekmények számát csökkenteni.

2021-ben ismét lesz Campus Fesztivál, a hírt Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató is megerősítette a Napló kérdésére. Magyarországon egyre kedvezőbbek a járványügyi mutatók, így már engedélyezett a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára a zenés-táncos rendezvények látogatása. A fesztiváligazgató elmondta, év elején már látták, hogy külföldi produkciókkal nem tudnak tervezni, de a hazai fellépőkkel előzetesen megegyeztek, így csak az engedélyre kellett várni. Mint megtudtuk, Magyarország összes, fesztivál szempontjából releváns zenekara jelen lesz a Campus-on.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában