Pénteken feketében, vasárnap fehérben

2021.05.02. 20:36

Apátiban is megünnepelték az ortodox húsvétot a hétvégén

Fotó: Vmirjáncki József

Az ortodox egyház a húsvétot eltérő időpontban tartja a többi keresztény egyháztól. Az ünnepségsorozat a nagypénteki ünnepi összejövetellel kezdődött a templomban. Az ünnepi szertartás befejeztével keresztútjáráson vehettek részt a hívek, akik felidézték Jézus szenvedésének állomásait. A településen azért volt különleges a nagypénteki ünnepi összejövetel, mert azt már az új tisztelendő celebrálta. Sorin Muresanu pap társával, Visarion Tuderiu tisztelendővel Blága János és Karácsony János kántor segítségével tartotta az ünnepi megemlékezést. Annak befejeztével pedig sötét színű egyházi zászlókkal az élen járták körbe templomukat. A zászlókkal együtt viszik ilyenkor a sírleplet, amelyet a templomban az oltárasztalon tartanak.

Vasárnap a hívek reggel nyolc órakor gyülekeztek templomukban. A két tisztelendő már fehér palástban jelent meg, kezükben virágcsokorral és gyertyával. A hívek kezében is gyertya volt, úgy jártak énekelve.

Húsvétvasárnapi körmenet | Fotó: Vmirjáncki József

A körmenet befejeztével imádkoztak és örvendtek Jézus feltámadásának. A hosszú ideig tartó mise után az ortodox közösség és a helyi román önkormányzat vendégül látta az ünnepi szertartáson megjelent híveket.

Mise az udvaron | Fotó: Vmirjáncki József

VJ

Borítóképünk a nagypénteki körmeneten készült

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/kozos-rendezvenyt-tartottak-az-ortodoxok-es-a-reformatusok-korosszegapatiban-5222476/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában