kezdődnek a munkák

2021.03.22. 07:30

Elindultak a mezőgazdasági gépek Hajdú-Bihar útjain: legyünk türelmesek és megértőek!

Megyénkben jelenleg a 42-es főútnál felújítások zajlanak – ezért még inkább óvatosságra intenek.

csak nyugodtan! munkagép, közlekedésnap képe 20200721 Bérbaltavár Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: MW-archív

Indulnak a tavaszi munkálatok a földeken, ezért a közutakon is egyre gyakrabban bukkannak fel mezőgazdasági járművek, gépek – közölte az Agroinform a napokban, ennek kapcsán felkerestünk néhány hozzáértőt, ugyanis kíváncsiak voltunk, mire hívja fel egy gépjárművezető-szakoktató a mezőgazdasági gépek sofőrjeinek figyelmét. Továbbá egy mezőgazdászt is megkérdeztünk, aki többek között elmondta: meddig folynak a tavaszi munkálatok, mennyi a megengedett maximális sebesség, amennyivel a gépeik közlekedhetnek.

– A márciusi időszakban a nehézgépjárművek elszaporodnak az utakon, ugyanis megkezdődtek a talaj-előkészítési munkálatok, ami egészen április végig kitart. Az utakon közlekedők sokszor ezt nehezen viselik, azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni: ez az élet velejárója.

„Nem szabad elfelejteni, nekünk ugyanolyan nehéz, most pedig különösen, hiszen a 42-es főútnál felújítások zajlanak – ami egyébként örömünkre szolgál – de a részleges útlezárások, illetve a jelzőlámpás forgalomkorlátozások miatt még nagyobb türelemre és megértésre van szükség.”

– Egyébként nincs rossz tapasztalatom, a sofőrök tudják, hogy a munkálatoknak most van itt az ideje, ezért tűrnek, nem igazán volt még konfliktusunk. Inkább az átmenő forgalom az, ami említésre méltó, a horrorkaravánok, amik megkeserítik az életünket. Sajnos azt kell mondani, sokszor sietnek, fáradtak – mondta a Naplónak.

– A lassú járműveknek vizsgáztatott traktorok 25 kilométer per órás sebességgel, míg a nehezebb mezőgazdasági vontatók körülbelül 50 kilométer per órás sebességgel közlekedhetnek. Nem gondolnám, hogy sok vizet zavarunk a csúcsidőszakban, ugyanis a kora reggeltől késő estig a földeken vagyunk, csak sötétedést követően indulunk haza – fogalmazott.

Megfelelő követési távolság

A témában megkérdeztük Koroknai Árpádot, a Koroknai Autósiskola gépjárművezető-szakoktatóját, aki többek között elmondta, az első és legfontosabb, hogy indulás előtt a mezőgazdasági gépek vezetői a kötelező ellenőrzéseket elvégezzék. – Győződjünk meg arról, hogy a kormányberendezés, illetve a fékberendezés rendben van, megfelelően működik. Vizsgáljuk meg a gumiabroncsokat, valamint a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések működtetését szükséges megnéznünk mielőtt elhagyjuk a telephelyet – a felülvizsgálatoknak teljes körűen ki kell terjedniük minden további egységre (pótkocsira, egyéb vontatmányokra) – fogalmazott a Naplónak.

– A közutakon a legtöbb probléma az irányváltoztatásból adódik, ugyanis ezeknél a járműveknél (méretük, formájuk miatt) lassan, nehezebben történik az irányváltoztatás, éppen ezért mindig felhívjuk a figyelmet: kanyarodási szándékunkat kellő körültekintés után előbb irányjelzővel jelezzük, utána hajtsuk végre a manővert. Ugyanakkor a gépkocsivezetőknek is ajánljuk, ha mezőgazdasági géppel találkoznak az utakon, akkor még inkább ügyeljenek a megfelelő követési távolságra, hiszen nehéz felbecsülni ezeknek a gépeknek a sebességét, pont ezért gyakoriak a ráfutásos balesetek – mondta, illetve kitért a sárfelhordás veszélyeire.

„Amikor a mezőgazdasági munkálatok befejeződtek, akkor minden egyes alkalommal fontos, hogy megtisztítsuk a gépeket, hogy ne kerüljön szennyeződés az utakra.”

– Ez egy gyakori probléma, viszont nem szabadna, hogy így legyen, mert hatalmas veszélyt jelentenek a többi közlekedőre, a sár szinte jégpályát hoz létre, ezért fontos az elővigyázatosság – ismertette.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre felhívta a figyelmet, hogy az utakon közlekedők türelemmel, a mezőgazdasági járművek méreteit, sebességét, a közlekedési sajátosságokat figyelembe vége közlekedjenek. Az úttest jobb széléhez húzódva tegyék lehetővé a többi jármű biztonságos elhaladását.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában