elismerés

2021.03.15. 11:33

Debreceni kötődésű kitüntetettek is vannak a friss Kossuth- és Széchenyi-díjasok között

Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott. A lista a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg – írja az MTI.

Debreceni kötődésű szakemberek részesültek magas rangú elismerésben a nemzeti ünnep alkalmából. Dr. Szöllősi János vegyészt Széchenyi-díjjal, Szarvas József és Cseke Péter színművészeket Kossuth-díjjal tüntették ki.

Százhetvennél is több publikáció

Dr. Szöllősi János vegyész, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézete Biofizikai Tanszékének egyetemi tanára Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során a sejtmembránon keresztül lejátszódó jelátviteli folyamatok modern biofizikai módszerekkel történő vizsgálata terén elért kutatási eredményei, valamint a biofizikai, illetve sejtbiológiai oktatásban végzett magas szintű munkája, továbbá kiemelkedő tudományszervezői tevékenysége elismeréseként kapta az elismerést.

Dr. Szöllősi János 1953. január 29-én Debrecenben született.

1976-ban végzett a Kossuth Lajos Tudomány Egyetem vegyészeti szakán, több külföldi tanulmányutat tett. 1985-től a biológiai tudományok kandidátusa (PhD), 1992-től az MTA doktora, 1995-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemen habilitált. 2016-tól a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) levelező tagja.

1977-től a DOTE Biofizikai Intézetének tanársegédje, adjunktusa, docense volt, 1997 óta a DOTE Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének egyetemi tanára. 1999 és 2009 között a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Biofizikai és Sejtbiológiai Intézete Biofizikai Tanszékének vezetője, 2009-ben az intézet igazgatója volt. 2012-től kutatócsoport-vezető az MTA-DE Sejtbiológiai és Jelátviteli Kutatócsoportjánál.

Fotó: Napló-archív

Kutatási területe az EGF receptorcsalád tagjainak szerepe a tumorok kialakulásában, immunterápiás célpontként történő felhasználásuk. Tanulmányozza a sejtmembránon keresztül történő jelátviteli folyamatok mechanizmusát modern biofizikai módszerekkel.

Számos tudományos társaság, tudományos közéleti szervezet tagja, többek között a Magyar Biofizikai Társaság vezetőségi tagja, az MTA Biofizikai Bizottságának volt elnöke. Tagja a CYTOMETRY nemzetközi folyóirat szerkesztő bizottságának, 2002-től európai szerkesztője.

Több mint százhetven tudományos publikáció, könyvfejezet és tankkönyvfejezet szerzője. 1989-ben Akadémiai Díjjal, 1991-ben Pro Scientia díjjal tüntették ki, 1997-ben Széchenyi professzori ösztöndíjban részesült. 2011-ben az ISAC Distinguished Service Award elismeréssel, 2014-ben Ipolyi Arnold-díjjal, Apáczai Csere János-díjjal és Went István Emlékéremmel tüntették ki.

Egyformán hitelesen

Szarvas József Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során nyújtott, a tragikus és a komikus figurákat egyaránt hitelesen megjelenítő színpadi, illetve filmes alakításai, valamint a magyar kulturális életet számos területen gazdagító, jelentős közösségteremtő tevékenysége elismeréseként kapott Kossuth-díjat.

Szarvas József 1958. június 5-én született Debrecenben.

A szakmunkásképző iskola után 1977-ben segédszínész lett a Debreceni Csokonai Színházban. 1983-ban leérettségizett és még abban az évben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára (ma Egyetem), ahol 1987-ben szerzett diplomát. Tíz évig a budapesti Vígszínház, 1997-től 2001-ig a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, majd egy évig szabadúszó színész volt, 2002-től a budapesti Nemzeti Színház tagja. 2014-től a Magyar Művészeti Akadémia levelező, 2015-től rendes tagja.

Fotó: Vas Népe-archív

Életismerete és tehetsége révén minden karaktert egyformán hitelesen képes alakítani. 2002-ben az új Nemzeti Színház nyitó előadásán Ádám volt Az ember tragédiájában, a teátrumban azóta számos fontos szerepet kapott. A színház mellett játszott filmekben és szinkronizál is. 2007-ben az őrségi Viszákon megnyitotta a kulturális eseményeket szervező Pajtaszínház és Galériát.

Munkásságáért többek között 1992-ben Jászai Mari-, 2008-ban Kaszás Attila-díjat kapott. 2012-ben érdemes művész, 2017-ben kiváló művész lett. 2014-ben a Magyar Arany Érdemkereszt (polgári tagozat), 2019-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehette át.

Diploma után a Csokonaiban

Cseke Péter Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas színművész, rendező, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes, több mint négy évtizedes művészi pályafutása, a szakma és a közönség körében is méltán sikeres színészi, valamint a magyar színházművészetet sokoldalúan, magas színvonalon szolgáló, keresztény szellemiségű művészetpedagógiai és színházvezetői munkája elismeréseként részesült Kossuth-díjban.

Cseke Péter 1953. október 3-án született Nagyváradon.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1976-ban diplomázott, majd a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött. 1981 és 1990 között a Madách Színház, 1990-ben és 1991-ben a budapesti Nemzeti Színház tagja. 1991 és 2008 között szabadfoglalkozású volt. 2008 óta a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója.

1994 és 1997 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem, 2001 és 2005 között a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanára volt. 2012-ben DLA fokozatot szerzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 2016-ban a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának adjunktusa, 2017-től egyetemi docens.

Fotó: Petőfi Népe-archív

Pályafutása kezdetén főleg fiatal hősöket, később karakterszerepeket alakított mind prózai, mind zenés-táncos darabokban. Számos játék- és tévéfilmben láthattuk, emellett sokszor szinkronizál is. Több mint 40 darabot rendezett.

1990-ben Jászai Mari-, 2014-ben Nádasdy Kálmán-díjat kapott. 2018-ban a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) alelnökének választották. 2019 óta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja. 2020-ban érdemes művész lett.

2006-ban jelent meg az édesapjával, Cseke Sándorral közösen írt Színpadon a két Cseke című életrajzi kötete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában