a mezőgazdaságban is van potenciál

2021.02.23. 20:53

Óriási segítség lehet a pálya a sápi ingázóknak

Átalakulásban van a térség foglalkoztatása, és ebben szerepet kíván magának a sápi önkormányzat is.

A sápi asszonyoknak már gyakorlatuk van az élelmiszeripari munkában | Fotó: Kovács Péter

Fotó: KOVACS PETER

Nem véletlenül dolgoznak csak kevesen a falu közmunkaprogramjában, hiszen aki jobb életszínvonalat szeretne családja, önmaga számára biztosítani, igyekszik a versenyszférában elhelyezkedni. Helyben nem sok munkalehetőség van, és nagy valószínűséggel a jövőben sem érkeznek a faluba befektetési szándékkal munkahelyteremtő gazdasági egységek, ezért az itt élőknek marad az ingázás, amiben hamarosan minőségi változás áll be. Néhány év, és Sápról negyedórán belül el lehet érni az ország, a kontinens más részeire gyors közlekedést jelentő autópályát. Ez még inkább mobilizálja a térség, a falu lakosságát, azaz aki el akar menni máshová dolgozni, könnyen megteheti, továbbá gyorsan és biztonságosan haza is ér. Már most is vannak jó néhányan, akik a térség más helységeiben vállalnak munkát.

Karacs Imre | Fotó: Kovács Péter

Van azonban egy réteg, amely nem akar vagy nem tud eljárni dolgozni, viszont a közmunka néhány tízezer forintjánál ezek az emberek is többet szeretnének családjukra, önmagukra fordítani. Mint azt Karacs Imre, Sáp polgármestere elmondta, őket célozzák meg az új foglalkoztatási lehetőséggel, amely egyelőre terv szintjén létezik.

Több falunak is gondja

– Itt csak az a tevékenység jöhet szóba, amelynek van hagyománya a faluban, a térségben. Ez a mezőgazdaság. Ennek speciális ágait, a fűszer- és gyógynövényter­mesztést, továbbá a gyümölcstermelést lehetne folytatni, mégpedig tradicionális, kézi munkaerő felhasználásával. Lehetőség van a biominősítés megszerzésére, továbbá a feldolgozásra is. Mindezt természetesen alapos előkészítés után lehetne csak elkezdeni. Ehhez mindenképpen szükség van egy térségi települési összefogásra, meg kell választani egy gesztorönkormányzatot, amelyre egy nagyobb község vagy város lenne alkalmas. A rendszerben Sáp éppen olyan leágazás lenne, mint a környék többi kistelepülése.

A sápi asszonyoknak már gyakorlatuk van az élelmiszeripari munkában | Fotó: Kovács Péter

Karacs Imre polgármester elmondta azt is, hogy települése önkormányzatának 11 hektár földje van, ezt be lehet vinni a fűszer- és gyógynövénytermesztésbe, a faluban üresen álló telkeket pedig gyümölcstermesztésbe (szilva, meggy és kajszibarack). Korábban végeztek a sápiak szakirányú kertészeti tanfolyamokat, viszont foglalkoztatás hiányában a gazdaság más területén helyezkedtek el. Ismét meg kellene szervezni a tanfolyamot, az ott végzetteknek pedig a már említett mezőgazdasági ág adhatna munkát. A termények feldolgozása helyének akár át lehetne alakítani a sápi önkormányzat tulajdonában lévő egyik épületet.

– Hangsúlyozom, a tevékenység, a munka megszervezésében a huszonnegyedik órában vagyunk. Térségi összefogással el kell indítani a folyamatot, hogy biztosítsuk azoknak is a megélhetést, akik saját településükön képzelik el a jövőjüket, és nem tudnak vagy nem akarnak nap mint nap ingázni a lakóhely és a munkahely között.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában