támogatták a kezdeményezést

2021.02.10. 13:33

Gyűjtik a használt olajat, hogy ne szennyezzék a környezetet

Csökmőn még csatornázatlan falu, ezért különösen fontos, hogy a használt olaj se kerüljön a talajba.

Fotó: B. Kiss Andrea

A használt lakossági sütőolaj kulturált gyűjtésére nyílt lehetőség Csökmőn, a Faluháznál. Az intézmény a bihari térségben elsőként csatlakozott az országos kezdeményezéshez. Legközelebb Tetétlenen van hasonló. Egy liter használt sütőolaj egymillió liter ivóvizet képes beszennyezni, ezért nem mindegy, mi történik a háztartásban feleslegessé vált termékkel. Az olyan csatornázatlan településeken, mint amilyen Csökmő is, legtöbbször a földbe kerül a használt olaj, és ez mérhetetlen károkat okoz.

Fotó: B. Kiss Andrea

Tóth Sándor, a Faluház népművelője bukkant rá a lehetőségre, és annak kivitelezését támogatta az intézmény vezetője és a falu polgármestere is, így hamar megvalósult a gyűjtőpont kialakítása. A gyűjtést végző cég, február 9-én szállította ki a 240 literes gyűjtőedényt a Faluházhoz, ahová immár bárki leadhatja a feleslegessé vált veszélyes hulladéknak számító olajat. A hatalmas kukába csak lezárt pet-palackban vagy zárt üvegben, tehát cseppmentesen lehet elhelyezni a háztartási olajat, amit a cég rendszeresen elszállít, s újrahasznosítanak.

BKA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában