Beruházás

2021.02.02. 10:46

Fényjáték és varázs a Nagyerdőn

Programozható vízi attrakciót is kiépítenének mintegy 50 méter hosszon.

20210129 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló II. János Pál Pápa tér.

Fotó: Molnár Péter

Megindult a közbeszerzési eljárás decemberben a „Varázserdő” projekt kivitelezésének második ütemére – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. A debreceni önkormányzat beruházásában – a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-vel megkötött támogatási megállapodás alapján – a folyamatban lévő „Varázserdő-Debrecen Nagy­erdő” projekt részeként a Pallagi úti sétány és a hozzá kapcsolódó fényjáték valósulhat meg, valamint a Megérkezés élményei installáció egyes részeinek elkészítése a II. János Pál pápa téren.

Fotó: Molnár Péter

A részletes leírás szerint térkőburkolat épülhet gépjármű- és gyalogos használatra szürke színben, közel 3 ezer négyzetméteren. A játszótér gumiburkolatot kap, mászóelemeket alakítanak ki változó nehézségi fokkal, változó magasságokban. Elhelyeznek 31 padot és 15 hulladékgyűjtőt. Növényeket is telepítenek; több ezer cserjét, évelőket és díszfüveket, illetve automata öntözőrend­szert létesítenek 1 ezer 236 négyzetméteren.

A tervezett fényjátékhoz kültéri díszvilágító lámpa kerül egy előre elkészített tartószerkezetre, felületbe süllyesztett kivitelben, 212 darab LED-égővel. A programok naptári bejegyzés alapján automatikusan futnak, de van lehetőség kézi beavatkozásra is. Lehetőség van a távoli elérésre, amivel a programokat lehet kezelni. A villamos jelenlétének hatására (amit a felsővezetékre szerelt jeladók biztosítanak) az aktuálisan futó program működésébe be lehet avatkozni, megváltozhat a program futása, másik program indulhat el, vagy csak egyszerűen a fényerő csökkentésére is van lehetőség az aktuális programra vonatkozóan. A program a közvilágítási oszlopokra szerelt színes fényvetőket vezérli, a tervezett alakzatvetítő projektorokat bele lehet integrálni az élményvilágítási rendszerbe. A LED-es fényforrású lámpák a programozható vízi attrakció részeként a vízpárát megvilágítják, és központi, az egyes elemek (lámpák és vízkép) összehangolt működését szabályozó vezérléssel rendelkeznek – áll a leírásban.

Fotó: Molnár Péter

A köz- és térvilágítás fejlesztésére kandelábereket és oszlopokat helyeznek el. Programozható vízi attrakciót is kiépítenének mintegy 50 méter hosszon, burkolatba süllyesztett, vízpermetet létrehozó párásító fúvókákkal. A fúvókák „elrejtése” a burkolat alá, egyedi inox süllyesztődoboz beépítésével lehetséges. A párásító fúvókák egyedi inox dobozaiba jutó csurgalékvizet gyűjtőcsövön keresztül a csatornahálózatba kell kötni. A nyári napokban megfelelő hűsítést és látványelemet biztosít az inox süllyesztődobozokban elhelyezett összesen 44 darab párásító fúvóka. A fúvókákat megtápláló magasnyomású szivattyú közvetlenül a hálózati vízről működik, melyre vízlágyító berendezés és hálózati vízszűrők beépítése szükséges. A párásítás működését vezérlő elektronikát pedig gépházban helyezik el.

HBN

Borítókép: A tervek szerint különleges fények ragyognak majd fel a Pallagi úti sétányon és környezetében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában