óriási

2021.02.22. 11:43

A molnárgörények királyát találták meg Balmazújvárosnál

Csaknem kétkilós hímet fogtak a hétvégén, ez a Hortobágyi Nemzeti Park szerint a valaha kézre került legnagyobb példány.

Fotó: hnp.hu

A hétvége mozgalmasan telt a Hortobágyi Nemzeti Park peremterületén, írta Facebook-oldalán a park, majd arra is rátértek, miért:

a park dolgozói rekordméretű molnárgörényt találtak Balmazújvárosnál.

A poszt szerint a Magyar Természettudományi Múzeum, a MTA-DE „Lendület” Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoport és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság néhány munkatársa a védett sztyeppi menyétféle (Mustela evermanii) élőhelyeinek feltérképezését végezte Balmazújváros környékén.

A szerencse pedig melléjük szegődött: az egyik élve fogó csapdával egy éjszaka után sikeresen fogtak egy hím példányt, melyen a kutatók biometriai méréseket végeztek, és genomikai mintát vettek belőle a későbbi laborvizsgálatokhoz.

Az állat testtömege 1,98 kg volt, ami a park ismerete szerint a valaha kézre került legnagyobb példány.

A kis ragadozót a vizsgálatot követően visszaengedték a kotorékjába.

„Ez az állat egyike lesz azoknak a görényeknek, melyek bővítik tudományos ismereteinket, melyek birtokában hatékonyabb védelmi intézkedéseket foganatosíthatunk” – tették hozzá a nemzeti park munkatársai.

A park honlapja szerint a molnárgörény Közép-Európától kelet felé csaknem Kína csendes-óceáni partvidékéig előfordul. Ez az állat elsősorban nyílt területek lakója, azaz elterjedése jellemzően egybevág az eurázsiai nagy sztyeppzóna területével, ahol a valódi sztyepp és az erdős sztyepp, illetve félsivatagi élőhelyeket népesíti be. Zsákmányállatai jószerivel ezekhez a területekhez kötődő rágcsálók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában