elindult a munka

2021.01.27. 14:54

Felújítják a Thomas Mann utcai idősek klubját

Rengeteg intézményt fejlesztett a cívisváros vezetősége az elmúlt években, idén is folytatják.

Fotó: Matey István

Elkezdődtek a munkálatok a Nagyerdei Gondozó Szolgálat Thomas Mann Utcai Idősek Klubja épületének megfelelő minőségű infrastrukturális fejlesztése érdekében. Az épület a Thomas Mann utca 45. alatt működik, a fejújítás részleteiről Papp László polgármester, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, és Fodor Levente önkormányzati képviselő számoltak be szerdán.

– A Debrecen 2030 programban a cívisváros vezetősége továbbra is folytatja a gondoskodó város gondolatát – mondta Papp László. – Számos olyan intézményünk újult meg az elmúlt években, melyek a bölcsődei-, a szociális-, az idős-, az egészségügyi-, vagy az alapellátáshoz kapcsolódtak. A jelenlegi fejlesztés, amely a Thomas Mann utcán valósul meg, egy nappali idősellátó intézmény működését segíti.

„Ez az épület 1982-ben épült, és azóta lényegesebb felújításon nem esett át. Ezért döntöttünk úgy, hogy ennek a helyszínnek a renoválásával folytatjuk a munkálatokat”

– részletezte.

– Az elmúlt években elsősorban a Pallagi út 9. alatti idősotthonra koncentráltunk, melyet évről évre több tízmillió forintos fejlesztésekkel, lépésről lépésre újítottunk. Természetesen ehhez az ellátórendszerhez kapcsolódik a többi hasonló épület fejlesztése is, ezért elkezdődött a Thomas Mann utcai egység felújítása 2021. január 20-án. A külső és a belső nyílászárók teljes cseréje mellett új fal- és padlóburkolatot kap az épület, valamint sor kerül a vizesblokkok felújítására is. Továbbá a program keretében az energetikai rendszer is megújul – emelte ki, majd hozzátette: valamivel több, mint 93 millió forint forrást tudnak ennek az épületnek a fejlesztésére fordítani.

Mivel a renoválás alatt álló Thomas Mann utcai épület nem a bentlakásos része a központnak, hanem a nappali ellátást biztosítja, így a lehetőségekhez mérten a felújítási időszak alatt is fenntartják a gondozást.

Apró figyelmesség

- Nem akartuk tovább halogatni, úgy éreztük, itt az ideje, hogy a Thomas Mann utcán elhelyezkedő, az idősek nappali ellátását szolgáló épület következzen a felújítási listánkon. Amikor évekkel ezelőtt találkoztunk az idősebb korosztállyal, megegyeztünk velük, hogy ezt az épületet is fejleszteni fogjuk, s az ígéretünket betartottuk – jelentette ki Kósa Lajos. – A teljes megújulást alátámasztja, hogy húszévente illik egy épületet felújítani, a jelenlegi komplexum esetében azonban közel negyven esztendő múlt el úgy, hogy hozzá sem értek.

„A fejlesztés jelentős, az épület a jelenlegi kornak megfelelően szépül, s a szükséges eszközökkel felszerelt lesz”

– mondta, majd hozzátette: fontos különbséget tenni a bentlakásos idősek otthona, és a nappali ellátást biztosító komplexum között, hiszen teljesen más rendszerű gondoskodást nyújtanak az idősek számára.

Látható, hogy Debrecenben nemcsak nagy dolgok történnek, mint a különböző gyárak telepítése, hanem a város vezetése figyel az apróságokra is, mint a jelen kezdeményezés.

„Nagyszerű érzés, hogy ennek az épületnek egy egységét infrastrukturálisan, illetve eszközbeszerzés kapcsán is fel tudjuk újítani”

– osztotta meg Fodor Levente. – Mivel minket, az önkormányzati képviselőket keresik fel elsőként az újítási igényekkel, így kijelenthetem, hogy a Thomas Mann utcai épület renoválása régóta nagy vágya az embereknek – közölte. A felújítás alatt álló épületben a mindennapokban a szociális ellátás történik, tehát az idősek és demensek étkeztetése, és a házi segítségnyújtás számukra. A tájékoztatón elhangzott, hogy 2021-ben szeretnék Debrecenben az „Egy tál meleg étel” programot kiterjeszteni, várhatóan 55 osztópontra.

VKF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában