csendesen, de meghitten

2020.12.19. 11:26

Van, aki kórházban tölti az ünnepeket

Közeleg a karácsony, hangulata a gyermekklinika folyosóit és kórtermeit sem kerüli el.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Lassan, de biztosan érkezik a kis Jézus azokhoz a gyermekekhez is, akik az ünnepeket a Debreceni Egyetem Általános Orvosi Kar Gyermekgyógyászati Intézetének falai között töltik. – Csendes, ugyanakkor – csak úgy, mint minden évben –, meghitt és derűs ünneplést tervezünk azokkal a gyermekekkel és szüleikkel együtt, akik az osztályon kényszerülnek eltölteni a karácsonyt. A dekorációt már részben elkészítették a nővérkék a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány munkatársaival, valamint a szülők segítségével. Sőt, a díszítés nap mint nap teljesebbé válik, végső arculatát karácsony este nyeri el – nyilatkozta a Naplónak dr. Kiss Csongor professzor, a Gyermekhematológiai-Onkológiai osztály vezetője. Hozzátette, már most sok játék van az osztályon, és az „angyal” folyamatosan hozza a meglepetéseket. – Hadd csillogjanak a gyermekszemek! Biztos vagyok benne, hogy sok segítőnk, de maguk a szolgálatban lévő orvosaink és nővéreink is, valami kis sütés-főzéssel vagy egyéb vidámsággal is igyekeznek feldobni az ünnepet. És persze, nagy szeretettel és empátiával igyekeznek pótolni az otthon hiányát.

A járványhelyzetre való tekintettel, a betegek védelme érdekében életbe léptetett látogatási tilalom miatt ebben az évben rendhagyó körülmények uralkodnak az osztályon, a gyermekek azonban természetesen nem maradnak társaság és családi gondoskodás nélkül.

Szigorú szűrés

– A szülők egyike a Kórházhigiéne engedélyével jelenleg, a járvány idején is folyamatosan a gyermeke mellett maradhat az osztályon. Minden gyermek és a szülő kettős szűrésen esik át. Ha a kérdőíves szűrés negatív, akkor kerül felvételre az osztály elkülönített „szürke zónájába”, ahol PCR-mintavétel történik – részletezte dr. Kiss Csongor. Hangsúlyozta, amennyiben a gyermeknek és a szülőnek egy­aránt negatív a tesztje, akkor kerülnek át a nagyobb, „fehér” részlegre. – A járvány idején azzal a kéréssel fordulunk a szülők felé, hogy ne hagyják el a kórtermet, illetőleg a számukra igénybe vehető szállót az épületen belül, és ne találkozzanak további családtagokkal – fogalmazott. Bezárólag hozzátette, karácsonykor csak azok a gyermekek fognak bennmaradni, akiknek az állapota, illetve kezelése ezt elengedhetetlenné teszi. – Esetükben arról is gondolkodunk, és döntünk majd a Kórházhigiénével közösen, hogy karácsony alatt az ilyen gyermekekkel mindkét szülő bent tartózkodhasson, természetesen negatív teszt­eredmény esetén.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában