Járvány

2020.12.17. 19:11

Landolás után teszteltek a debreceni repülőtéren

Önkéntes alapon biztosított lehetőséget koronavírus-tesztelésére a Wizz Air az Eindhovenből Debrecenbe érkező utasai számára.

PAMERA

Fotó: Molnár Péter

A személyi légi közlekedés tömeges újraindításához elengedhetetlen, hogy minél több utas felismerje a koronavírus-tesztelés jelentőségét, és megismerje annak menetét. A reptéri Covid-szűrések támogatásában a Wizz Air is részt vett egy ingyenes tesztelési lehetőség biztosításával, a csütörtökön Eindhovenből Debrecenbe érkezők számára.

– Egyrészt azért ajánlottuk fel utasainknak PCR-tesztelés lehetőségét, hogy megmutassuk, milyen gyorsan és könnyen lehet elvégezni, ezáltal már akár holnap – hiszen 12 órán belül megkapják az eredményt – kikerülhetnek a kötelező hatósági karanténból. Másrészt mi mint légitársaság azt támogatjuk, hogy európai szinten is egy egységes szabályozás legyen, ne különböző országok sokfajta és sokszor módosított szabályai legyenek érvényben – tudatta a Naplóval Radó András, légitársaság kommunikációs menedzsere. Mint mondta, nekik is nehéz követni a folyton változó szabályokat, az utasoknak pedig még inkább. – Egy szerdai eset során például a Kanári-szigeteki Tenerife bevezette, hogy szombattól kéthetes karantén van minden odaérkező utasnak, több tízezer ember utazott volna oda, akik vagy két hétig karanténban lesznek a szállodában, vagy nem utaznak el – részletezte. Radó András arról is beszélt, hogy hozzájuk is érkeznek kérdések a karanténszabályokkal kapcsolatban, az utasok a légitársaság egyik aloldalán nyomon követhetik az adott országok beutazási követelményeit.

„Próbáljuk az utasokat támogatni, ahogy tudjuk, de mivel gyorsan változnak a szabályok, érdemes az ország híradásait követni, esetleg nagykövetségét megkeresni”

– hangsúlyozta.

Karácsonyhoz közeledve egyre többen utaznak, sokan vállalva az itthon jelenleg tíznapos hatósági karantént is. – Az ünnepi időszakban nagyon sokan térnek haza, s azt látjuk, az emberek most hosszabb időre jönnek, mint korábban. Van, aki hetekre, pontosan a karanténkötelezettségek miatt – mondta a Naplónak Radó András, aki arra is kitért, jelenleg rendelkezésre álló utasforgalmi kapacitás 45 százalékát használják ki.

A Magyarországon jelenleg érvényben lévő beutazási szabály szerint tíznapos hatósági karantén után járhat-kelhet valaki szabadon. Két negatív PCR-teszt-eredménnyel – legalább 48 óra, legfeljebb 5 nap különbséggel elvégezve – lerövidíthető a tíznapos hatósági karantén.

Közel hetvenen érkeztek Eidhovenből Debrecenbe a csütörtök délutáni járattal, azonban igen kevesen döntöttek amellett, hogy elvégzik az ingyenes tesztelést. Hosszan kígyózott a nem tesztelők sora, Virág Flóra például azért nem csináltatta meg a tesztet, mert csak rövid ideig marad most Magyarországon, vállalja a tíznapos karantént. – Antwerpenben tanulok, karácsonyra jöttem haza a családomhoz. Mivel a második tesztért fizetni kellene, és mire annak megjönne az eredménye, időben körülbelül ugyanitt maradnék, így nem veszem igénybe ezt az egyébként jó lehetőséget. Ugyanabban a lakásban fogok maradni tíz napig, utána megyek is vissza egyből, mert ott is karanténozni kell, hogy az iskolát el tudjam kezdeni – mondta.

Király István a családja védelme érdekében vállalta a tesztet. A román származású Alexandu Padurean is azon kevesek közé tartozott, aki élt a tesztelés lehetőségével. Elmondása szerint könnyű és gyors volt a tesztelés, jól megszervezték, s már a gépen tájékoztatták őket az önkéntes szűrésről. Amúgy is csináltatott volna tesztet, így érzi magát biztonságban.

Dr. Tamási András, a Smart Covid Center orvosigazgatója elmondta, PCR-tesztet használnak, az eredmények megszületésének átlagideje 12-16 óra. – Egy mikrobiológiai laborba fognak a minták bemenni, ott elemezzük ki őket – tudatta az orvosigazgató, aki az is elmondta, ez most egy egyszeri alkalom, tárgyalások folynak a hosszú távú megvalósításról.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában