az ügyvéd válaszol

2020.12.28. 07:30

Koronavírus: mennyire befolyásolhatja az egyes szerződéseket a járvány?

Nem minden esetben hivatkozhatunk a jelenlegi időszak nehézségeire.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A koronavírus-járvány az idei évben sok mindent felülírt, szinte nincs olyan ember, akit valamilyen módon ne érintene. Dr. Nemes Imre ügyvédtől arról érdeklődtünk, mit tehetünk, ha valamely szerződésbe foglaltakat a koronavírus-járvány hatásai miatt nem tudjuk teljesíteni.

Fotó: Dr. Nemes Imre-archív

– A szerződési jog egyik legfontosabb alapelve, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségeket teljesíteni kell, így tehát a felek csak külső, előre nem látható okokra nézve szabadulhatnak a szerződéses kötelezettségek teljesítése alól. Ha felmerül a kérdésben meghatározott helyzet, amely alapján valamely szerződő fél – egy külső körülményre való hivatkozással – nem képes teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeit, elsődlegesen azt szükséges vizsgálni, hogy a felek közötti szerződés szabályozza-e a felmerült külső körülmény esetét és jogi következményeit. Ha a szerződés tartalmaz a külső nem várt körülményre vonatkozó érvényes rendelkezést, akkor a feleknek elsődlegesen az abban foglaltakat kell követnie. Ennek hiányában, vagy ha az így lefektetett szabályok túl általánosnak minősülnek, akkor a jogkövetkezmények megállapításához a jogszabályokat és a bírói gyakorlatot szükséges figyelembe venni – fogalmazott.

„Nem lehet tehát általánosságban a koronavírus-járvány hatásaira hivatkozva minden szerződésben vállalt kötelezettség alól mentesülni.”

– Ezzel kapcsolatban érdemes konzultálni jogi szakemberrel, főként azért, mert mindig az adott jogviszonyra vonatkozó szabályok alapján kell az ügyet megítélni és a problémát kezelni. Egy jól előkészített szerződés nagyon sokat tud segíteni egy ilyen típusú probléma megoldásában. Nem mindig megfelelőek az – akár az interneten is megtalálható – általános „szabványszerződések” – ismertette.

Természeti katasztrófák

Sokszor nem világos, hogy mikor beszélhetünk vis maior körülményről, ezért is érdeklődtünk a szakembertől: fennáll-e jelenleg – a vírus miatt – vis maior körülmény a szerződések vonatkozásában?

– A bírói gyakorlat kidolgozott egy átfogó fogalmat a jelenség körülírására. Ennek értelmében „a vis maior kifejezés olyan természeti vagy emberi eredetű ellenállhatatlan erőt jelent, amely abszolút jellegű, az emberek számára elérhető eszközökkel el nem hárítható, és amelynek eredményeképpen a szerződések teljesítése – akár részlegesen vagy időlegesen, akár teljesen vagy véglegesen – lehetetlenné válik”.

„Ebbe a körbe esnek többek között a természeti katasztrófák, (földrengés, tűzvész, járvány stb.), bizonyos politikai-társadalmi események (háború, forradalom stb.), meghatározott állami-hatósági intézkedések (embargó, bojkott stb.)”

– tisztázta, mit is jelent a kifejezés, majd válaszolt a kérdésre.

– Általánosságban, minden szerződésre irányadó választ arra a kérdésre, hogy a koronavírus-járvány vis maiornak tekinthető-e, nem lehetséges adni. Minden esetben előzetes és alapos egyedi vizsgálatot igényel, hogy az adott jogviszony esetében önmagában a járvány vagy az ahhoz kapcsolódó jogi és hatósági korlátozások, intézkedések minősülnek-e vis maior hatásnak. Ahhoz, hogy megalapozottan megállapíthassuk, hogy a koronavírus-járvány vis maior hatásnak minősül-e egy adott szerződés teljesítése vonatkozásában, illetve hogy ilyen esetben a nem vagy nem szerződésszerűen teljesítő fél milyen felelősséggel tartozik, elsődlegesen az összes körülményt és az adott szerződés erre vonatkozó szabályait kell együttesen értékelni. Amennyiben vita van a felek között a vis maior helyzet megítélése vonatkozásában, és peres eljárásra kerül sor, a bíróság jogértelmezése lesz az irányadó az adott helyzetben – mondta.

A szakember hangsúlyozta, abban a szerencsés esetben, ha az érintett szerződés rendelkezik úgynevezett „vis maior klauzulával”, akkor a felek megfontoltságuknak köszönhetően számba vették azokat a körülményeket, eseteket, amelyek bekövetkezésekor veszélybe kerülhet a szerződés teljesítése.

„Ebben az esetben ezek a klauzulák rendezik a kockázatok viselését azon események bekövetkezése esetében, amelyek egy vagy több szerződő fél ellenőrzési körén kívül esnek.”

– Ezek a rendelkezések továbbá mentesíthetik az adott felet a szerződés teljesítése vagy a nem szerződésszerű (jellemzően késedelmes) teljesítés következményei alól, ha a szerződésszerű teljesítést olyan körülmény gátolja, amelyet nem tud vagy nem tudott észszerű, az adott helyzetben általában elvárható intézkedésekkel elkerülni vagy elhárítani. Egy jól megfogalmazott „vis maior klauzula” kiterjedhet azokra a külső körülményekre, amelyet a felek vis maior helyzetnek ismernek el, egyúttal meghatározza azokat az eseményeket is, amelyeket nem sorolnak ebbe a kategóriába. Ezen túlmenően a felek, a vis maior rendelkezések körében, meghatározzák az oksági kapcsolatot a szerződésszegés és – esetünkben – a koronavírus-járvány között, illetve meghatározhatják az adott körülmény bekövetkezése esetén követendő eljárási szabályokat, a kárenyhítési, kármegelőzési szabályokat, a tájékoztatási, bejelentési kötelezettség terjedelmét is. A fentieken túl még számos egyéb szabályt rögzíthetnek a szerződő a felek, például egy pandémiás helyzet kialakulásának esetére. Ennek alapján mindenképp érdemes egy jól képzett, szerződéses ügyekben jártas ügyvédhez fordulni a szerződések megkötésével kapcsolatban. Összességében elmondható, hogy vis maior helyzet csak akkor állapítható meg, ha a helyzet szerződés fő tárgyát érintően akadályozza, ellehetetleníti a feleket a szerződés teljesítésében, és nem csak valamely részszolgáltatásban – nyomatékosította.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Kártérítési felelősség: mentesülhetünk?

A szerződésszegéssel okozott károkért több esetben kártérítési felelősséggel tartozunk; ezen kötelezettség alóli mentesülésről is beszélt dr. Nemes Imre ügyvéd. – A Polgári törvénykönyv alapján a szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítésének elmaradása a szerződés megszegésének minősül. Az ebből eredő károkat a szerződésszegéssel érintett félnek meg kell térítenie, kivéve, ha bizonyítja, hogy a szerződésszegést ellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta, és nem volt elvárható, hogy a körülményt elkerülje vagy a kárt elhárítsa. A fenti három kimentési feltétel együttes (konjunktív) fennállása szükséges ahhoz, hogy a vis maior következtében szerződésszegő fél a felelősség alól az alábbiak szerint mentesüljön – nyilatkozta a Naplónak.Károkozó körülmény– A szerződésszegést okozó körülmény „a szerződésszegő fél ellenőrzési körén kívül esik”, azaz például a Covid–19 mint természeti katasztrófának minősülő világjárvány vis maiornak minősülő eset lehet – ismertette.

„A szerződésszegést okozó körülmény „a szerződéskötés időpontjában nem volt előre látható”, azaz azt szükséges bizonyítani, hogy a szerződéskötés idején, objektív mércével mérve, egy világjárvány kitörése nem volt előre látható.”

– Ez a fajta előre nem láthatósági követelmény a vis maior helyzetek tekintetében nagyobb eséllyel megáll, bár vannak/lehetnek olyan helyzetek, ahol ez sem feltétlenül igaz. A jelenlegi ismereteink alapján tervezve a jövőt, a Covid–19-járvány közegészségügyi megítélése és az ellene való védekezés állapota alapján feltételezhető, hogy a vírus valamilyen formában még visszatérhet és további problémákat okozhat. Ebből kiindulva a 2020-ban megkötött vagy a jövőben megkötendő szerződések esetén a feleknek továbbra is számolniuk kell a koronavírus globális jelenlétével és az ahhoz kapcsolódó hatósági intézkedésekkel. Végül bizonyítani kell azt is, hogy a szerződésszegést elkövető féltől „nem volt elvárható, hogy a károkozó körülményt (a vis maior helyzetet) elkerülje, vagy az ennek következtében okozott kárt elhárítsa”. Ez egy, a szerződésszegés időpontjában vizsgálandó feltétel, amely azt kívánja meg, hogy az érintett fél minden észszerű és szükséges lépést és intézkedést megtegyen a vis maior körülmény elkerülése, illetve az ennek következtében okozott kár elhárítása érdekében – mondta.

Mikor módosíthatja a bíróság a szerződést?

– A bíróság csak rendkívüli esetben „nyúlhat bele” a felek magánjogi viszonyaiba, meghatározott feltételek együttes fennállása esetén. E feltételekkel kapcsolatban konkrétumokkal szolgálhatunk, ugyanis a Polgári törvénykönyv tartalmazza ezeket. Így a tartós jogviszonyban (például a hosszabb időre kötött használati kötelmek, hosszú lejáratú hitel- és kölcsönszerződések stb.), a szerződés megkötését követően előállott körülmény következtében a szerződés változatlan feltételek melletti teljesítése valamelyik fél lényeges jogi érdekét sértené, és a körülmények megváltozásának lehetősége a szerződés megkötésének időpontjában nem volt előre látható azzal, hogy a fél a körülmények megváltozásának lehetőségét nem maga idézte elő, és a körülmények változása nem tartozik rendes üzleti kockázata körébe – emelte ki dr. Nemes Imre. A feltételek fennállása esetén a bíróság a felek kérelmére módosíthatja a szerződést, azonban meg kell jegyezni: a bírósági gyakorlat egységes a tekintetben, hogy a bírósági szerződésmódosítás egy rendkívül kivételes eszköz, amely nem szolgálhat valamely fél rendes üzleti kockázata körébe eső körülmények enyhítésére vagy azok továbbhárítására.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában