Videóval

2020.11.18. 16:27

Új kisfilm látott napvilágot Debrecenről, főszerepben a fiatal tehetségek

A felvétel a Nemzeti Tehetség Program novemberben zajló kampánya részeként jelent meg, és olyan fiatalok szólalnak meg benne, akikre a cívisváros méltán büszke lehet.

Fotó: YouTube / Nemzeti Tehetség Program

A Nemzeti Tehetség Program (NTP) első alkalommal indította útjára a helyi tehetségtámogatás hónapját, amelyben az adott településeken működő közösségek nélkülözhetetlen támogatói szerepére irányítja rá a figyelmet. A Debrecenben készült, szerdán publikált hatperces filmmel a Nemzeti Tehetség Program szeretné megmutatni azt a kitartó munkát, amit a városban a tehetségekre fordítanak és amely jó példaként szolgálhat minden település számára – tájékoztatta portálunkat a Polgármesteri Kabinetiroda sajtóreferense.

A Nemzeti Tehetség Program különböző pályázatokon, intézményeken és ösztöndíjakon keresztül segíti a tehetséges fiatalokat, ám egy tehetség kiteljesedése szempontjából kiemelt jelentősége van annak is, hogy a legszűkebb környezetétől mennyi odafigyelést, biztatást, szakmai támogatást kap.

Számos jó példa van már arra, hogy egy helyi közösség, önkormányzat hogyan, milyen formában tudja segíteni a helyben élő, kiemelkedően tehetséges gyermekeket, fiatalokat. A kampány célja ennek a támogató háttérnek a megismertetése. A helyi tehetségtámogatás hónapja keretében a program közösségimédia-felületein bemutatkozik több Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal elismert település, így Debrecen is. A kitüntető elismeréssel jelenleg 24 önkormányzat rendelkezik.

Debrecen városa a Nemzeti Tehetség Programmal összhangban támogatja a tehetséges diákokat abban, hogy még sikeresebbek legyenek tanulmányaikban és útmutatást kapjanak az életben.

A cívisváros tehetséggondozó programja 2008-ban indult el – az úgynevezett „debreceni modell” – és a város negyedik osztályos tanulóinak komplex diagnosztikus mérését követően a gyerekek fejlesztésével foglalkozik. Azóta csaknem 17 ezer negyedikes tanuló pszichológiai és tantárgyi mérésével történt meg a több mint 2200 kiemelkedően tehetséges gyermek beazonosítása, majd 5-8. osztályban a moduláris fejlesztésük.

A városban hatféle ösztöndíjra pályázhatnak a fiatalok minden évben. Keretösszegüket 2019-ben 10 millió forinttal emelte az önkormányzat. Ezek a következők: Cívis Talentum ösztöndíj, Tehetséges Debreceni Fiatalokért Közalapítvány ösztöndíja, Békessy Béla sportösztöndíj, Bursa Hungarica ösztöndíj, Zenei ösztöndíj fiataloknak pályázat, Magyarul Álmodom pályázat.

" data-show-text="true" data-width="">

">Amikor tehetségeket támogatunk, tehetséggondozásról beszélünk, akkor Debrecen jövőjét építjük! Debrecen sokszínűsége a...

Debrecen Város Báljához minden évben kapcsolódik jótékonysági kezdeményezés. A 2019. január 19-én rendezett bálon összegyűjtött adományból (11 250 000 forint) a Debreceni Karitatív Testületet támogatták, akik többek között a nehéz körülmények között élő családok gyermekeinek tehetséggondozását és nyári gyermekfelügyeletet is működtetnek.

A 31 debreceni állami fenntartású intézmény 84%-a „Tehetségpont” vagy „Kiválóan Akkreditált Tehetségpont” minősítésben részesült. Ez jelzi azt a szakmai törekvést, hogy tehetségbarát környezet kialakításával segítik a tanulók egyéni fejlődését. Három intézmény a Budapesti Európai Tehetségközpont által kvalifikált „Európai Tehetségpont” elismerő címet is elnyerte.

Az Arany János Tehetséggondozó Programban a Tóth Árpád Gimnázium a 2000/2001-es tanévtől vesz részt. Az AJTP céljait ötéves képzésben valósítja meg kollégiumi elhelyezéssel. Mindvégig nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, a tehetségfejlesztésre, a tehetséges tanulók képességeinek sokoldalú és differenciált fejlesztésére.

Mert a tehetség számít!

A Nemzeti Tehetség Program évente mintegy 350 ezer hazai és külhoni tehetséges magyar fiatalt támogat közvetett vagy közvetlen módon. A program első évtizedében, a 2009-2020 közötti időszakban több mint 14 ezer projekt során mintegy 22 milliárd forintról született támogatói döntés. A program adófizetői 1 százalékos felajánlásokból és központi költségvetési forrásból valósul meg, amelynek köszönhetően 2021-ben mintegy 3,6 milliárd forint áll majd rendelkezésre a tehetségek sikereinek elősegítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában