emlékezés

2020.11.27. 20:00

Balázs Fecónak a színpad volt az élete, az orvossága – videóval

Életének hetvenedik évében elhunyt Balázs Ferenc billentyűs zenész, számos népszerű sláger szerzője és előadója, aki sok koncerten lépett fel a debreceni Abrakazabra együttessel.

Augusztusban még színpadon volt Balázs Fecó

Fotó: MW-archív

Balázs Fecó haláláig koncertezett és írt új zenéket, augusztusban fellépett a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került iparág megmentése érdekében létrehozott raktárkoncerten is. A sors furcsa fintora, hogy a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész koronavírus-fertőzéssel került kórházba, ami az ő életét is elragadta.

- Először 2010 környékén találkoztunk vele – kezdte az emlékezést Varga Antal, az 1999-ben alapított Abrakazabra együttes vezetője. – Horváth Charlie-val léptünk fel, mely után Fecó menedzsere megkérdezte, mi lenne, ha dolgoznánk vele, mivel Fecónak éppen nincs zenekara? Azonnal igent mondtunk, megtiszteltetésnek vettük, hogy együtt muzsikálhatunk. Első találkozásunk alkalmával megajándékozott a róla szóló dedikált könyvvel, CD-anyagot is kaptam tőle. Nagyon kedves volt.

Varga Antal
Fotó: MW-archív

Varga „Tóni” szerint évente 8-10 koncerten léptek fel együtt. – Mindegyik nagy élmény volt számunkra. Ha gyengélkedett, akkor is összeszedte magát mire felért a színpadra. Szinte átvette a közönség energiáját, abból élt. Fecó és a közönség imádták egymást. Hat évvel ezelőtt, 2014-ben tartottuk meg zenekarunk alapításának 15 éves jubileumát a Főnix Csarnokban, ahová 15 vendégelőadót hívtunk meg. Mindenki két dalt énekelhetett. Fecó a második után odahajolt hozzám és megkérdezte, hogy előadhat-e egy harmadikat is? Bólintottam, mire majdnem 25 percig élvezhette a közönség a zenéjét. Azóta is emlegetjük azt az estét.

Augusztusban még színpadon volt Balázs Fecó
Fotó: MW-archív

- A Szerencse szombat című tévéműsorban is fellépett nemrég, mely után felhívott, és hogy a mostani zenekarának billentyűsét meggyőzze, megkérdezte: „kinek volt a legnagyobb sikere a szülinapi bulitokon?” Természetesen neked – erősítettem meg. Pár hete még a Sztárban sztár című tv-adásban is szerepelt. Sajnos sok betegségen átesett, többek között szívműtéteken.

„Örültünk, hogy mostanság kezdett visszaerősödni és nagyon sajnáltuk, amikor ismét rossz híreket hallottunk róla.”

Hogy Balázs Fecó milyen zenész volt, arról az Abrakazabra frontemberéne így vélekedett: – Szinte minden dalának Horváth Attila volt a szövegírója, elválaszthatatlanok voltak. Fecó tiszteletre méltó zeneszerző, muzsikus, aki sosem playbackelt. A lírai rock érában pótolhatatlan. Dalai 50-100 év múlva is élni fognak és népszerűek lesznek. A színpad volt az élete, az orvossága. Egyik dalának az volt a címe, hogy „Kergesd el a felhőt a házamról”! Azt hiszem ezt most már a jó Istennek címezhetjük – szomorkodott Varga Antal, aki mindig szeretettel fog emlékezni azokra a koncertekre, amiket együtt töltöttek el, örömzenéjükkel.

Cs. Z.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában