október 6.

2020.10.06. 11:12

Főhajtás a vértanúknak, akik kötél és golyó által haltak meg

A bécsi kamarilla az ítéletek végrehajtásával példát akart statuálni.

20191006 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Az aradi vértanuk napján, Nagysándor József emlékoszlopánál emlékeztek, koszorúztak.

Fotó: Napló-archív

Ma 171 esztendeje, 1849. október 6-án végezték ki Aradon a Magyar Honvédség tizenhárom főtisztjét. Az ő tiszteletükre 2001 óta hazánkban ez a nap minden évben hivatalosan is a nemzeti gyászé.

Fotó: Napló-archív

Az októberi vérengzéshez egy másik kegyetlen tett is kapcsolódik: Pesten gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt is kivégezték. A bécsi kamarilla őt tekintette a forradalmi mozgalom egyik elindítójának, s a kivégzésével példát akart statuálni – hangsúlyozta a Napló érdeklődésére Tóth Pál idegenvezető, helytörténész. A szakembertől megtudtuk azt is, hogy az aradi vértanúkat tudatosan az 1848-as, harmadik bécsi forradalom napján végezték ki. A mártírok közül lőpor és golyó általi halállal halt Lázár Vilmos ezredes, Dessewffy Arisztid tábornok, Kiss Ernő tábornok és Schweidel József tábornok.

A kötél általi halálra ítéltek: lovag Poeltenberg Ernő tábornok, Török Ignác tábornok, Lahner György tábornok, Knezić Károly tábornok, Nagysándor József tábornok, gróf Leiningen-Westerburg Károly tábornok, továbbá Aulich Lajos tábornok, Damjanich János tábornok és gróf Vécsey Károly tábornok.

Az aradi vértanúk közül Debrecenhez leginkább Nagysándor József tábornok kötődik, aki a honvédeivel 1849. augusztus 2-án a cívisvárosban vívta meg a szabadságharc egyik utolsó ütközetét a cári csapatok tízszeres túlereje ellen. Az október 6-i kivégzésen Nagysándor Józsefnek ötödikként, kötél által kellett meghalnia.

Holttestek közszemlén

Ő a város elöljáróival éppen a Bikában ebédelt, amikor hírét vették az ellenség betörésének. Az oroszok néhány óra leforgása alatt elintézték a mieinket. Nagysándornak sikerült elmenekülnie, csatlakozott Görgei seregéhez, végül augusztus 13-án Világosnál velük tette le a fegyvert. Tóth Pál idegenvezető, helytörténész a Napló érdeklődésére felidézte azt is, hogy a magyar sereg fegyverletételéről Poeltenberg Ernő (a későbbi aradi vértanú) és Rüdiger orosz tábornok már 1849 augusztusában Ártándon tárgyalást folytattak.

Az aradi vesztőhely obeliszkjét 1881-ben állították fel, és például a hajdúszováti templomkert egykori 13 gesztenyefájának magjai is az ott ültetett fáktól származnak. Ezeket Mészáros Demeter harangozó, a szováti református lelkész segédje vitte a faluba.

Debrecenben minden vértanú nevét utca őrzi.

A Nagysándor-halom obeliszkjénél minden évben a mártírokra emlékezünk
Fotó: Napló-archív

Az 1849. október 6-án korán reggel végrehajtott kivégzésen a termetre és tisztségre is legnagyobb Damjanich János zsámolyát rosszul választották meg, emiatt nem sikerült felakasztani, így végül a hóhér fojtotta meg. Mivel pedig Vécsey Károly büntetését azzal súlyosbították, hogy végig kellett néznie a társai kivégzését, őt akasztották fel utolsónak. Az elítéltek sorban elköszöntek egymástól, ám Vécseynek már nem volt kitől búcsúznia. A legenda szerint a halott Damjanich kezét csókolta meg. A kivégzés után elrettentésként az elítéltek tetemeit közszemlére tették.

Az agyonlőtt tábornokokat a kivégzés estéjén a sánc­árokban, a felakasztottakat a vesztőhelyen földelték el. Ruháik a hóhért illették, így a fel­akasztottak testét levetkőztetve a bitófa tövébe helyezték, majd melléjük döntötték a bitófák oszlopait. Két holttestet elvittek a szülő-, illetve lakóhelyükre, s majd ezt követően készült el az emlékművük, ami alá aztán eltemették a megtalált tetemeket.

Becsempészett kis tőr

Pesten végezték ki gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt is. Az augusztus 16-i, olmützi haditörvényszék még börtönre és vagyonelkobzásra ítélte, majd ezt Schwarzenberg és a bécsi udvar nyomására kötél általi halálos ítéletre változtatta (az elítéltet az uralkodó kegyelmébe ajánlotta).

Batthyányt Pestre vitték, hogy a kegyelmezés joga Haynauhoz kerüljön, ám ő október 3-án jóváhagyta a felakasztását. Tóth Pál szerint az utolsó látogatáson a felesége egy kis tőrt csempészett be neki, amivel súlyos sérüléseket ejtett a nyakán. Emiatt az ítéletét végül golyó általi halálra módosították, és a pesti Újépület udvarán kivégezték. A Batthyány-örökmécses ott áll 1926 óta. Debrecenben róla nevezték el a korábbi Harmincados köz nevű kis utcát, ahol domborműves emléktábla is hirdeti a munkásságát.

VA

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában