különös gyűjtemény

2020.09.25. 14:01

Régi számológépek között találta meg a számítását Tajti Ákos

Különös hobbi: nem mindennapi számológépeket gyűjt és restaurál egy debreceni fiatalember.

Processed with VSCO with kp2 preset

Fotó: Tajti Ákos-archív

Nem mindennapi számológépek széles választékával büszkélkedhet Tajti Ákos, aki nemcsak gyűjti, de restaurálja is az antik modelleket szabadidejében. A fiatalember két éve keresi, kutatja a régiségként számon tartott gépeket, melyeket leginkább azért kedvel, mert olyan logikus a felépítésük, hogy ha elég sokáig nézzük a belsejüket, akkor megértjük a mechanikájukat, és meg is tudjuk javítani (természetesen, ha rendelkezésre áll minden alkatrész). Ákos emellett írógépek felvásárlásával és javításával is foglalkozik hobbi gyanánt, és az abból gyűlő pénzösszegből egyik nagy vágyát szeretné valóra váltani: beszerezni egy igazán ritka tekerős számológépet.

– Kiismerni, majd működésre bírni egy tekerős számológépet nem könnyű feladat. Kicsit olyan, mint egy ördöglakat kinyitása, csak jóval tovább tart – nyilatkozta a Hajdú-bihari Naplónak a hobbiként antik számológépeket gyűjtő Tajti Ákos. Mivel általában nincs semmiféle dokumentáció a szerkezetekről, ezért magától kell rájönnie egy-egy modell kapcsán, mi hogyan működik a belsejükben. A debreceni fiatalembernek jelenleg huszonöt különleges számológépe van, ami első hallásra talán nem tűnik soknak, a súlyuk azonban annál meglepőbb, együtt ugyanis csaknem száz kilót nyomnak.

Fotó: Tajti Ákos-archív

– 2014-ben Stuttgartban jártam, és elmentem a vasárnapi karlsplatzi bolhapiacra. Ott láttam először ilyen szerkezetet – emlékezett vissza Ákos. Mivel a régiségért borsos árat kértek, nem vette meg, de otthon utánaolvasott kicsit. – Kiderült, hogy ez egy nagyon kezdetleges számológép, amivel csak összeadni és kivonni lehet. Viszont van benne átvitel a helyi értékek között, így sokkal gyorsabban lehet vele számolni, mint például papíron. A belsejében láncok vannak, és egy kis pálcikával lehet elhúzni őket a megfelelő számjegyig valahogy úgy, mint a tárcsás telefonon – részletezte a fiatalember.

Véletlenül akadt rá

Azt is elmondta, akkoriban talált az interneten egy gyűjtőt, akinek több mint száz ilyen láncos számológépe volt. – Mindet végignéztem és eldöntöttem: ha itthon találok ilyet, megveszem. Aztán, mivel nem találtam, évekig feledésbe merült a dolog.

– Két évvel ezelőtt épp valamit eladni készültem online, amikor véletlenül rábukkantam egy Original Odhner tekerős számológépre. Nem láttam még korábban hasonlót, de mivel nagyon olcsón adták, megvettem – mondja Ákos, aki nemcsak gyűjti, de restaurálja is a gépeket.

Sok van, még többet szeretne

– Ezt is, mint a legtöbb ilyen számológépet, elég mostoha körülmények között tárolták. Egy nedves pincében volt, évekig rozsdásodott, és belepte a por. Nem működött, de szerencsére kívülről egész jól nézett ki, és mivel nagyon népszerű típus, ezért könnyen találtam hozzá szerelési útmutatót. Pár hét próbálkozás után sikerült is megjavítanom. Egy 78 éves darabról van szó, valószínűleg rengeteget használták, mégis egy kis javítás után ma is tökéletesen működik – osztotta meg az olvasókkal Ákos, akinek legrégebbi modellje száztíz éves.

„Azért szeretem ezeket a gépeket, mert olyan logikusan vannak felépítve, hogy ha elég sokáig nézi az ember a belsejét, akkor megérti a mechanikáját, és meg is tudja javítani, kivéve, ha hiányzik egy alkatrész.”

– A nagy helyigényük miatt sajnos nem gyűjthetek össze akármennyit, legfeljebb, ha néhány bútortól megszabadulunk – viccelődött a fiatalember. – Nemcsak dísznek veszem ugyanis a számológépeket, hanem szeretem, ha működnek. Ehhez pedig rendszeresen karban kell tartani őket, ami annál nehezebb, minél több van belőlük – mutatott rá. Akad persze néhány típus, amit előbb-utóbb mindenképp szeretne megszerezni, viszont ezek sajnos elég népszerű modellek, így nagyon drágák is. Ákos egyik legnagyobb álma egy Curta, amely a története és a különlegessége miatt nagyon népszerű a gyűjtők körében. – Ez a legkisebb négyműveletes kézi tekerős számológép, amit valaha gyártottak. Curt Herzstark, a feltaláló egy náci koncentrációs táborban dolgozta ki a terveit, és mi­után felszabadult, megkezdte a gyártást – osztotta meg az olvasókkal.

Interneten vadászik kincseire

A hobbigyűjtő elmondta, leginkább a hazai licit- és hirdetési oldalakon szeret a régiségekre vadászni, mert Magyarországon nincs nagy értéke ezeknek a számológépeknek. – Sajnos ez azt is jelenti, hogy itthon nagyon ritkán bukkannak föl jó állapotú példányok, viszont általában magántulajdonosok árulják őket, mert náluk csak a helyet foglalja, és így annyira nem adják drágán. Vettem már számológépet könyvelőtől és bérszámfejtőtől, de az egyik legritkább példányt egy cukrász néni örökösétől vásároltam. A néni évtizedekig ezzel a géppel számolt mindennap, ráadásul a saját jegyzetei is hozzá vannak tűzve – említette végül Ákos.

Berecz Dorina

Willgodt Theophil Odhner „hagyatéka”

  • Az Ákos által gyűjtött antik számológépeket azért hívják tekerősnek, mert a műveleteket egy kar eltekerésével lehet végrehajtani.
  • A fiatalember számológépei közül a legtöbb úgynevezett Odhner-típusú. Willgodt Theophil Odhner egy svéd mérnök volt, aki Oroszországban dolgozva rájött, hogyan tudná egyszerűsíteni az akkori, 19. században használt számológépeket. Később a szabadalma jogait eladta, majd többen lemásolták, és így rengeteg különböző márka keletkezett, de a működésük alapvetően ugyanaz.
  • Ákos kollekciójának modelljei közül mindegyik típus egy kicsit különbözik a másiktól, hiszen ahogy fejlesztették őket, egyre több funkciót adtak hozzájuk, ezáltal egyre bonyolultabbá téve felépítésüket.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában