Sok lagzit elhalasztanak

2020.09.27. 11:41

Nem szórakozhatnak hajnalig az esküvői mulatságokon

Akad, ahol hamarabb kezdődik a nász, hogy 23 óráig véget érjen, az éttermek is nehéz helyzetbe kerültek.

20200103 Keszthely Dr. Mismás Biri szertartásvezető egy esküvőn fotó Keszey Ágnes KA Zalai Hírlap

Fotó: MW-archív

A koronavírus-járvány alaposan felforgatta az esküvők lebonyolítását az utóbbi hónapokban. Sokan őszre halasztották a tavaszra tervezett nagy napot, azonban a szeptember 18-án kihirdetett és másnaptól hatályos 431/2020-as kormányrendelet újra felülírja a korábbi elképzeléseket. Ennek értelmében 23 óra után be kell zárni a vendéglátó üzleteknek, elvágva ezzel a lakodalom menetét. Habár „kiskaput” jelentenek a családi események, melyeken 23 óra után is lehet tartózkodni, mégsem lehet felhőtlenül örülni. Ugyanis mindez kizárólag a szálláshelyek éttermére, bárjára vonatkozik. Ezzel pedig nemcsak az esküvők, hanem az éttermek is nehéz helyzetbe kerültek. Ismét.

Átszervezik az esküvőket

– Kisebb rendezvényekre és esküvőkre jelentkeztek hozzánk az őszi időszakban. A nagyobb esküvőket jellemzően áttették 2021-re, akkor is a tavaszi időszak utánra. Nem örülünk ennek a rendelkezésnek, mert ha további szigorítások lesznek, akkor az éttermi vendéglátásnak befellegzett – mondta el a Napló érdeklődésre Barabás Zoltán, a debreceni Barabás Étterem tulajdonosa. Hozzátette, az őszi időszakra tervezett esküvőket kisebb átszervezésekkel ugyan, de meg tudják tartani. Megoldást jelent például, ha hamarabb kezdődik el az esemény, így 23 óráig van lehetősége a vendégseregnek néhány órát kellemesen eltölteni.

Fotó: Barabás Zoltán-archív

– Az a szerencsénk bizonyos szinten, hogy van többféle szolgáltatásunk, és alapszolgáltatásként szociális és közétkeztetést is nyújtunk. Így a dolgozóink nagy részét meg tudjuk tartani. Az éttermi szolgáltatásoknak nem tudjuk, mi lesz a jövője, főleg akkor, ha tényleg decemberben és januárban lesz a Covid csúcsidőszaka. Ezzel megpecsételődik a jövőnk, hiszen úgy tűnik, az év végi céges rendezvények – amiket korábban már lefoglaltak – nem valósulnak meg. Vagyis a decemberi bevételeinket gyakorlatilag annullálhatjuk – fűzte hozzá.

Későbbre ütemezték át

– Az elmúlt években a családi támogatásoknak köszönhetően több mint duplájára emelkedett a házasságkötések száma Debrecenben is. A 2020-as évben rekordszámú esküvői rendezvénytartás lett volna, ha nem szól közbe a pandémia. Az első hullám idején az esküvői foglalások 99 százalékát átütemezték a nyári és az őszi időszakra, illetve voltak, akik egészen 2021-es évre – mondta el lapunknak Vincze Zsolt, a SZUSZ Park tulajdonosa. Hozzátette: sajnos a második hullám miatt sok párnak ismét nehézséget okoz az esküvők lebonyolítása. A vendéglétszám csökkenése általánosan 30-40 százalékos a megtartott rendezvényeken. A párok most már jellemzően így is megtartják az esküvőjüket, mivel nem akarják közös életük és a családalapításuk időpontját további bizonytalanságban halogatni. Tapasztalatuk szerint a vírushelyzetet mindenki megértette, és tudomásul vette a veszély tényét.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában