tanoda

2020.09.10. 08:12

Ismét kibontotta szárnyait a nyíracsádi szitakötő

Tanévnyitó családi nappal nyitották az új tanévet a nyírségi település Szitakötő Tanodájában.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Vidám családi nappal és 32 gyermekkel nyitotta meg az új tanévet a Nyíracsádon hosszú évek óta működő Szitakötő Tanoda. – A kezdetekben pályázati támogatás segítségével tartottuk fenn magunkat, de 2019. január 1-től már a szociális alapellátás részeként, állami finanszírozás segítségével működhetünk. Ennek köszönhetően egész évben, folyamatosan tudjuk fogadni a gyerekeket. Nyáron tábori jelleggel dolgozunk, szorgalmi időben pedig nagy hangsúlyt fektetünk a tanulás megsegítésére, személyiségfejlesztésre és a szabadidő tartalmas és hasznos eltöltésére – tájékoztatta a Naplót Horváthné Szabó Tünde, a tanoda szakmai vezetője.

Néhányan a 32-ből Horváthné Szabó Tünde szakmai vezető, és az ajándék tolltartók társaságában
Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Szociális intézményként

Az összesereglett gyerekeket és a szülőket Kissné Lakatos Erika köszöntötte, majd a szakmai vezető először a 16 új gyereket üdvözölte. Ezt követően bemutatta a tanoda működését, ami elsősorban az idén belépő tanulóknak és szülőknek jelentett újdonságot. – A hét minden napján szolgáltatást nyújtunk a tanulóknak. Nem elsősorban oktatási, hanem szociális intézményként működünk, de ha a gyerekek igénylik, természetesen a tanulás megsegítésében is tudjuk támogatni őket. Hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeknek nyújtunk segítséget és lehetőséget képességeik kibontakoztatására, a világ megismerésére, szabadidőben pedig külső helyszínen szervezünk programot, kirándulást, túrát, színházlátogatást, de voltunk már koncerten is – fogalmazott a szakmai vezető, aki azt is elmondta, hogy a tanodában a gyerekek előre beosztott csoportokban hetente két-két délután vehetnek részt a munkában.

Rácz Anna és Rácz Tamás Szabóné Bálega Ilonától vette át az ajándék tolltartót
Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Öröm, illetve segítség

Patalenszki Mihályné két nagyobbik gyermeke, Márk és Renáta, szeptembertől tagja a tanodának. – Régóta szeretnének bekerülni, mert hallották a többiektől, milyen jó programokat szerveznek itt a gyerekeknek. Ezért is örülünk, hogy ide járhatnak – mondta az anyuka. Wukovics Józsefné már két éve örül a lehetőségnek. Három iskolás gyermeke közül kettő már tanodás. Nagyon remekül érzik magukat, szeretik a programokat, szívesen veszik a szakmai segítséget, és örülnek a jó társaságnak. Józsi úgy nyilatkozott, ő bizony addig marad, míg el nem ballag az általános iskolából. – Nekem nagyon nagy segítség a tanoda, mert tudom, ha itt töltik a délutánt a gyerekek, jó helyen vannak, és biztosan készen van a házi feladat is. Otthon én már nem tudok nekik segíteni, itt azonban minden tantárgyhoz kapnak támogatást, tanulnak egy kis illemet, és olyan helyre is eljuthatnak, amire egyébként nem lenne lehetőségük – mondta Wukuvics anyuka.

Wukovics Józsefnének két nagyobbik gyermeke, Józsi (jobbról) és Timi már két éve tanodás
Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Ajándék tanévkezdésre

A tanévnyitó családi napon persze ajándékot is kaptak a gyerekek. Minden tanodás egy-egy jól felszerelt tolltartóval lett gazdagabb, aminek hasznos tartalma bizonyára az iskolában is jól jön majd mindenkinek. A megnyitó után egy finom uzsonna és az ilyenkor elmaradhatatlan, jó hangulatú diszkó várta a gyerekeket, és zárta a családi napot.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában