még mindig érvényben a rendelkezés

2020.08.01. 11:57

Utazáskor és üzletben is kell maszk, de többen félreértik az enyhítést

Sokan nem tartják be a kormányzat által elrendelt, kötelező védőeszköz-használatot.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az üzletekben és a tömegközlekedési járműveken kötelező maszkot viselni a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott kormányzati intézkedés enyhítése után is. A boltok bejáratánál és a közösségi közlekedés eszközein is jól látható helyen, figyelemfelkeltő plakátok jelzik, hogy máig érvényben van a rendelkezés. Ennek ellenére sokan nem takarják el az arcukat, még akkor sem, ha van náluk erre alkalmas eszköz.

Amióta enyhítettek a koronavírus–járvány ellen hozott kormányzati intézkedéseken, egyre gyakrabban tapasztalható, hogy az utasok a tömegközlekedési eszközökön se tartják be a kötelező maszkhasználatot – fogalmaz egy lapunkhoz eljuttatott olvasói vélemény. A felháborodott levélíró tapasztalatai arról árulkodnak, hogy nagyon sok utas félvállról veszi az elővigyázatosságot, ezzel azonban más – szabálykövető – utas képtelen biztonsággal igénybe venni a közösségi szolgáltatást. A Napló szerkesztőségéhez érkező levél arra is felhívja a figyelmet, hogy a szabályszegő utasok a járművezető figyelmeztetését követően felsőruházatukkal próbálják eltakarni az arcukat addig, amíg a hátsó sorokban helyet foglalnak.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere és Nagy Attila cégvezető is az óvintézkedések fontosságára figyelmeztetett hétfőn
Fotó: Napló-archív

Melegben kevésbé

– Míg a kezdetekkor az utasok 85–90 százaléka betartotta a kormányzati előírást, addig mostanra ez az arány jóval kevesebb. Ennek fő oka a fülledt, meleg időjárás, illetve a kormányzati intézkedések enyhítése. Járművezetőink számára továbbra is előírás a szájmaszk használata, különös tekintettel a jegyeladás közben, illetve ha utasok állnak a járművezetői fülke közelében – közölte a Napló érdeklődésére a DKV Debreceni Közlekedési Zrt.

Kizárják az utazásból

– Amennyiben a jegyellen­őrök – akik maguk is viselik a maszkot – az adott járat ellenőrzésekor maszk nélküli utassal találkoznak, kivétel nélkül minden esetben figyelmeztetik az illetőt a maszk kötelező használatára. Felkérik az utast, hogy önmaga és utastársai érdekében tegye fel a maszkot, vagy bármely módon, sállal, zsebkendővel takarja el a száját és orrát. Tapasztalataink alapján az ellenőri felkérés hatására több utas is előveszi az egyébként nála lévő maszkot, és felteszi, megérti és tudomásul veszi a viselés szükségességét. Azokat az utasokat azonban, akik egyértelműen kinyilvánítják, hogy nem kívánják semmilyen módon betartani a maszk viselésére vonatkozó kormányrendeletet, az ellen­őrök a figyelmeztetést követően kizárják az utazásból, tehát leszállítják a járműről.

Rendszeresen fertőtlenítenek

Ha az utas ezen intézkedés közben nem együttműködő, az ellen­őröknek lehetőségük van az utas leszállítása érdekében akár rendőri közreműködést is kérni – hangsúlyozta a társaság. Mint hozzátették, a kormányzati intézkedések enyhítésével, június elsején feloldották az első ajtók lezárását, és visszaállították a járművezetőknél történő jegyvásárlás lehetőségét. – Március eleje óta minden éjszaka fertőtlenítjük a napi közösségi közlekedésben részt vevő járművünket. A veszélyhelyzet feloldása után is lehetővé tesszük dolgozóinknak és a telephelyre látogatóknak a kézfertőtlenítést – közölte a DKV.

Továbbra is legyünk elővigyázatosak!

A Napló kérdésére a Volánbusz Zrt. tudatta: minden helyi és távolsági járatukon kötelező az arc eltakarása maszkkal, sállal vagy kendővel, erre pedig több felületen, így egyebek mellett a tömegközlekedési eszközökön és online platformokon is felhívják a figyelmet.

A társaság hangsúlyozta, hogy az autóbusz-vezetők nem hatósági személyek, így a szabályt be nem tartókkal szemben nem léphetnek fel, szabályszegés esetén kizárólag a rendőrség intézkedhet. Az autóbusz-sofőrök maszkhasználatát – amihez folyamatosan biztosítanak eszközt – rendszeresen ellenőrzik, és szükség esetén figyelmeztetést tesznek a népegészségügyi előírások betartására. A Volánbusz a járvány elleni védekezés érdekében soron kívüli higiéniai intézkedéseket vezetett be, a járatokon napközben és éjszaka folyamatos a fertőtlenítés.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében május 4. óta a tömegközlekedési eszközökön, tehát a vonatokon is mindenkinek, az utasoknak, a fedélzeten szolgálatot teljesítő jegyvizsgálóknak és a járművezetőknek egyaránt kötelező az arc eltakarása – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a MÁV. A társaság több mint egymillió maszkot, továbbá 1,5 millió kesztyűt és mintegy 60 ezer liter kézfertőtlenítőt osztott ki a munkavállalóinak a járványügyi helyzet idején.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában