Egészség és stílus

2020.08.08. 11:30

New Yorkban tervez egyedi védőmaszkokat egy magyar család

Dr. Márka Szabolcs professzor szerint olyan maszk kellene mindenkinek, mely egyszerre funkcionális és divatos.

Fotó: Márka Szabolcs-archív

Márka Szabolcsnak, a Debreceni Egyetem egykori tanulójának fő projektje a COVID ellen irányult. – Az ötlet a lányomtól jött, hogy érdemes lenne maszkokat készíteni, mert amíg nincs védőoltás, addig meg kell magunkat védeni. Az egyetlen, ami teljes biztonságot adhat, az emberektől való szeparáció – válaszolt a Napló kérdésére Márka Szabolcs professzor. – A mindennapi viseléshez azokat használjuk, amiket a lányunk készít. Hozzákezdett varrógéppel, és összerakta a legjobbakat az itthon lévő anyagokból – folytatta.

„A maszkoknak nagyon fontos szerepe van és lesz a betegség megállításában és a divatban egyaránt, sőt azt gondolom, hamarabb vesznek le a polcról egyet azért, mert trendi, mintsem mert funkcionális.”

– A másik, amit ki kell emelni: most nyáron, viseléskor érezzük azt, hogy kényelmetlen és meleg, így azt gondolom, ha a jövőben velünk marad ez a betegség, érdemes lenne olyanokat kifejleszteni, amelyek nemcsak szépek, hanem megállítják a kórokozókat, és nem kényelmetlenek, hidegek vagy melegek – közölte.

Márka Szabolcs lánya hívta fel szülei figyelmét a maszkkészítésre | Fotó: Márka Szabolcs-archív

A vírus külföldön

A vírus New Yorkban is nagyon elszabadult. – Az emberek komolyan vették az első időszakot, sokat segítették egymást, nagyon összetartó közösség él itt – mutatott rá a professzor. – De gondoljunk bele abba, hogy több mint tízmillió ember van összezárva egy területre, így rendkívüli módon meg kellett változnia az életnek ahhoz, hogy a koronavírus ne okozzon óriási problémát. Most a fertőzöttek száma stabilizálódott, az emberek kezdetleges reakciója teljesen logikus volt, ami a városra hónapokig óriási hatást gyakorolt, mivel nem tudtak működni a boltok, az éttermek és a vállalatok – hangsúlyozta. – A város üzleti sokszínűsége eltűnt, eddig bármilyen ételt lehetett venni a világ bármely tájáról, most azonban nagyon nehéz; rendelni lehet, de a számtalan különféle kultúra jellegzetes ételei eltűntek. Azért szeretünk itt élni, mert ez a világ kulturális központja – mutatott rá.

Aggódás, félelem

Mint mindenki, úgy Márka Szabolcs is tart a vírustól és az esetleges második hullámtól. – Ha az ember komolyabban foglalkozik ezzel a témával, akkor rájön arra, mennyire súlyos is ez. Orvosokkal dolgozunk; csak akkor nem fél az ember tőle, ha nem látja, hogy mire képes ez a kórokozó – jelentette ki a professzor.

„Ez a vészhelyzet más, mint ami eddig volt. Jobb nem elkapni, nem szabad úgy kezelni, mint az influenzát.”

– Nem csak azon van a hangsúly, hogy valaki belehal, néha ez még olyan lehetőség, ami eltörpíti azt, hogy mi történik abban az esetben, ha valaki túléli a koronavírust, de tönkremegy a tüdeje – fogalmazott. – Dolgozunk rajta, hogy amilyen hamar csak lehet, előállítsuk a védőoltást, és mindenki megkaphassa időben – közölte.

Dr. Márka Szabolcs | Fotó: Márka Szabolcs-archív

Környezettudatosság

Márka Szabolcs elmondta, hogy az első maszkban is, amit a lánya készített, volt egyediség, hiszen olyat akartak, ami mindenkihez illik és kényelmes is. – Úgy gondoltuk, hogy azt fogják szeretni hordani az emberek, ami funkcionális és szép is. A lányom mindenkit megkérdezett, hogy ki, mit, hogy szeretne, és aszerint csinált mindent – emlékezett vissza a büszke apuka. – Van egy kutatási irány, amin orvosokkal együtt dolgozunk, méghozzá az, hogy a maszk ne legyen kényelmetlen, nyáron meleg, télen hideg és viselhetetlen.

„Már most látható, hogy óriási környezetszennyezési problémát fog okozni a maszk, mivel műanyag szemét, azzal a tévhittel ellenben, amit mi hiszünk, hogy textilből készül”

– emelte ki. – Ugyanabból készül, mint a tartós bevásárlószatyor, ezért nem bomlik le, és még nehezebb lesz kiszedni a vizekből. Hasonló gondot fog okozni, mint a kólásüvegek szétdobálása, így minket a biztonságos újrafelhasználhatóság motivál – folytatta. – Nekem az sem tetszik, hogy az emberek boltokban veszik a maszkokat, hiszen így könnyebben kidobják. Ha ők készítik saját maguknak, és több órát dolgoznak rajta, hirtelen valahogy fontossá válik számukra, és nem lesz belőle szemét – tette hozzá.

A második hullám

Márka Szabolcs kiemelte, hogy sok időt töltenek Magyarországon, nagyon szeretnek hazajárni. – A gyermekeink tökéletesen beszélnek magyarul; az USA-ban van a munkánk, Magyarországon az otthonunk – vallja. – Teljesen országfüggő lesz a súlyossága annak, ha bekövetkezik a második hullám. Ami most történik, nagyon kellemes meglepetés számomra, hiszen az emberek elég sokat kint vannak az utcán – jegyezte meg. – Fontos, hogy ugyanolyan komolyan és felelősségteljesen viselkedjünk, mint eddig, mivel minél komolyabb a fertőzés, annál elővigyázatosabbnak kell lenni. Otthon főzünk majd, és hordjuk a védőfelszerelést – mondta.

Gyermeknevelés a veszély árnyékában

Márka Szabolcs elmondta, hogy háromfajta üzenetet adnak át a gyermekeiknek. – Az egyik, hogy segítsünk másokon, és mindenképpen a kutatás legyen az első gondolatunk, amikor egy ilyen támadással állunk szemben – emelte ki a professzor. – Bevontuk a gyerekeket, és egy cikket már társszerzőként írtak velünk – tette hozzá.

– A másik, hogy aktívan részt kell venni a harcban, ezt komolyan kell venni, és nem szabad felelőtlenül menni helyekre vagy védőfelszerelés nélkül kimozdulni. Az utolsó pedig az iskola iránti elkötelezettség. A gyerekek letették az amerikai és a magyar vizsgákat is egyaránt – mutatott rá.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában