Régi recept, új technológia

2020.08.08. 10:50

Hajdúsági péktermék lett az év Szent István-napi kenyere

Első alkalommal nevezett a balmazújvárosi pékség az év kenyere versenyen.

Fotó: Fülep Zsolt-archív

A Magyar Pékszövetség kilencedik alkalommal hirdette meg szakmai versenyét, amelynek keretén belül az Innovatív kenyér, valamint a Szent István-napi kenyér cím győztesét is megválasztották. Utóbbi kategória legjobbjának az idei esztendőben egy hajdúsági ízeket idéző péktermék mutatkozott az öttagú zsűri véleménye alapján. A hagyományokat előtérbe helyező receptről Fülep Zsoltot, az első helyezést elnyerő pékség vezetőjét kérdezte meg a Napló.

Fülep Ádám (balról) és Fülep Zsolt a régi recept alapján készült termékkel | Fotó: Fülep Zsolt-archív

– A célunk az volt, hogy hagyományos ízeket mutassunk meg. A hajdúsági löszháton termett acélos búzából készült termék fel­idézi nagyszüleink termetes, jól átsült kenyerét. Annak idén a háziasszonyok hetente egy alkalommal sütöttek kenyeret, így szerettük volna elérni, hogy olyan terméket készítsünk, ami akár hét-nyolc napig is megőrzi a minőségét. Mindezt hosszú érésű kovásszal és tésztavezetéssel, valamint nagy­anyáinktól elsajátított tudásunkkal érhettük el – árulta el lapunknak Fülep Zsolt. A balmazújvárosi pékség vezetője elmondta, hogy a tradíciókat tisztelő receptet modern technológiával el­látott környezetben készítették el.

Fontos a tradíció

– Olyan alapanyag-felhasználást részesítünk előnyben, ami a kor technológiájába beilleszthető, viszont a régi eljárásokat valósítjuk meg. A Szent István-napi kenyér versenyen szerettük volna megmutatni a jelenkor generációjának, hogy a hajdúsági ízek miként tudnak a mostani gasztrokörnyezetbe beilleszkedni, az idősebb korosztály számára pedig visszaidéztük azokat az ízeket és formákat, amik a gyerekkorukat képviselték. A nyertes recept már fejben készen volt, de azért igényelt némi fejlesztést, a második sütésre sikerült elérnünk azt a textúrát, térfogatot, ízvilágot és átsült állapotot, amit megálmodtunk a megmérettetésre – mondta.

– Felgyorsult a világ, és ezzel együtt a fogyasztás is, mindenki gyorsan szeretne túl lenni az étkezésen, pláne a fiatal generáció. Ugyanakkor azt meg kell érteni, hogy az olyan termékekhez, mint az idei Szent István-napi kenyér, idő kell.

„Ezzel a péktermékkel tunkolni lehet. Nagyszüleink étkezésében ezek voltak az utolsó falatok, a kenyérrel fejezhették be az evést, kitörölhették a sűrű tésztával a tányért, így annak az íze maradhatott meg a szájukban”

– tette hozzá Fülep Zsolt.

Folyamatosan újul

– A piaci elvárások megkövetelik a pékségek folyamatos frissülését. Most a zöldség a trend, ezért megjelennek az egészségtudatosságot előtérbe helyező termékek. Hiszem, hogy a sütőipari termékek egészségesek, csak mozgással kell párosítani a fogyasztásukat – mondta végül a cégvezető, aki pozitív visszajelzésként tekint az országos sikerre.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában