2020.08.08. 10:50
Hajdúsági péktermék lett az év Szent István-napi kenyere
Első alkalommal nevezett a balmazújvárosi pékség az év kenyere versenyen.
Fotó: Fülep Zsolt-archív
A Magyar Pékszövetség kilencedik alkalommal hirdette meg szakmai versenyét, amelynek keretén belül az Innovatív kenyér, valamint a Szent István-napi kenyér cím győztesét is megválasztották. Utóbbi kategória legjobbjának az idei esztendőben egy hajdúsági ízeket idéző péktermék mutatkozott az öttagú zsűri véleménye alapján. A hagyományokat előtérbe helyező receptről Fülep Zsoltot, az első helyezést elnyerő pékség vezetőjét kérdezte meg a Napló.
– A célunk az volt, hogy hagyományos ízeket mutassunk meg. A hajdúsági löszháton termett acélos búzából készült termék felidézi nagyszüleink termetes, jól átsült kenyerét. Annak idén a háziasszonyok hetente egy alkalommal sütöttek kenyeret, így szerettük volna elérni, hogy olyan terméket készítsünk, ami akár hét-nyolc napig is megőrzi a minőségét. Mindezt hosszú érésű kovásszal és tésztavezetéssel, valamint nagyanyáinktól elsajátított tudásunkkal érhettük el – árulta el lapunknak Fülep Zsolt. A balmazújvárosi pékség vezetője elmondta, hogy a tradíciókat tisztelő receptet modern technológiával ellátott környezetben készítették el.
Fontos a tradíció
– Olyan alapanyag-felhasználást részesítünk előnyben, ami a kor technológiájába beilleszthető, viszont a régi eljárásokat valósítjuk meg. A Szent István-napi kenyér versenyen szerettük volna megmutatni a jelenkor generációjának, hogy a hajdúsági ízek miként tudnak a mostani gasztrokörnyezetbe beilleszkedni, az idősebb korosztály számára pedig visszaidéztük azokat az ízeket és formákat, amik a gyerekkorukat képviselték. A nyertes recept már fejben készen volt, de azért igényelt némi fejlesztést, a második sütésre sikerült elérnünk azt a textúrát, térfogatot, ízvilágot és átsült állapotot, amit megálmodtunk a megmérettetésre – mondta.
– Felgyorsult a világ, és ezzel együtt a fogyasztás is, mindenki gyorsan szeretne túl lenni az étkezésen, pláne a fiatal generáció. Ugyanakkor azt meg kell érteni, hogy az olyan termékekhez, mint az idei Szent István-napi kenyér, idő kell.
„Ezzel a péktermékkel tunkolni lehet. Nagyszüleink étkezésében ezek voltak az utolsó falatok, a kenyérrel fejezhették be az evést, kitörölhették a sűrű tésztával a tányért, így annak az íze maradhatott meg a szájukban”
– tette hozzá Fülep Zsolt.
Folyamatosan újul
– A piaci elvárások megkövetelik a pékségek folyamatos frissülését. Most a zöldség a trend, ezért megjelennek az egészségtudatosságot előtérbe helyező termékek. Hiszem, hogy a sütőipari termékek egészségesek, csak mozgással kell párosítani a fogyasztásukat – mondta végül a cégvezető, aki pozitív visszajelzésként tekint az országos sikerre.
Bucsi Bernadett Ildikó