fedésben

2020.08.14. 16:32

Augusztus 25-én ritka csillagászati látványosságot tekinthetnek meg az égbolt szerelmesei

Este 20 óra után röviddel már célszerű megkeresni az éppen első negyedben lévő Holdat és felkészülni a jelenség észlelésére.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Ritka látványosság, ahogy a Hold elfedi a Skorpió csillagkép két csillagát.

A fedés (okkultáció) 20 óra 45 perckor kezdődik majd. Sajnos, a jelenség kezdetekor még nem lesz teljesen sötét, mivel a napnyugta környékünkön 19 óra 37 perckor lesz, így a szürkület zavarhatja a láthatóságot. Elsőre a halványabb csillagot fedi el a Hold, majd nyolc másodperc múlva a fényesebbet.

A Hold mögé bújó csillagok egy többes rendszer égitestjei. Egyik a béta-1, mely 2,7 magnitúdó fényességű (vagyis szabad szemmel is látszik), míg a béta-2 pedig 4,8 magnitúdó fényességű csillag (egy ilyen csillag már általában láthatatlan a települések fényszennyezései miatt, de távcsővel még valószínű sikerül megpillantani). Javasoljuk, hogy aki rendelkezik kisebb távcsővel, használja majd a megfigyeléskor!

A fedésbe kerülő csillagok a Hold bal oldalának alsó részén tűnnek majd el. A kibukkanás 21 óra 54 perc után következik be, a Hold jobb oldalának közepén. A kilépés izgalmas lesz, először a fényesebb csillag bukkan ki, majd tíz másodperc múlva a halványabb! A Hold ekkor már közelebb lesz a horizonthoz (mindössze tíz fok „magasan” jár), ezért olyan helyet kell választani, ahol a horizontközeli égboltrész is jól látható!

Ezen az estén, valamint napjainkban, három bolygó is látható a déli-délnyugati égbolton, a vöröses Mars, a Szaturnusz és a nagyon fényes Jupiter bolygó. Sőt, 21 óra és 23 óra 20 perc között, öt Jupiterhold-jelenséget is megfigyelhetnek majd a komolyabb, vagy legalább állványos, nagyobb nagyítású amatőr-csillagászati távcsővel is rendelkező észlelők – tájékoztatott Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő, a debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület sajtófelelőse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában