Szárnyaló szerelem

2020.07.31. 20:52

Nem csak a repülés, a flörtölés is jól megy

A szürke légykapó hím pazarul tudja csapni a szelet a tojónak.

Talán senki nem tud úgy udvarolni és rovarokra lecsapni, mint a szürke légykapó. Hazánkban áprilistól gyönyörködhetünk a madárfajban, mely szeptemberben repül tovább, és költözik el melegebb tájakra. Imre István madarásztól megtudhattuk, hogy a szürke légykapók nászviselkedésében több érdekesség is felfedezhető. – Tudniillik, ez a kismadár odúban fészkel, a hím több üreget is felkeres, azokat bemutatja a tojónak, ami kiválasztja a számára legszimpatikusabb odút, míg eközben a hím egy kellemes kis énekkel is kedveskedik a tojónak – számolt be az érdekességről a Naplónak Imre István.

C típusú odú

– A szürke légykapó kétszer költ egy évben, eleinte a hím hordja az élelmet, a tojó el sem hagyja a fészket. Leginkább az öregebb erdőállományt szeretik, a bokrok, fák tetejéről vadásznak többnyire rovarokra. Mindig kivárják a legjobb pillanatot, amikor lecsaphatnak, ezért is nevezik őket várta madaraknak. A Balaton-parti kertekben nagyon elterjedt, de mindenhol megtalálhatóak az országban. Ha valaki szeretné, ha az otthona környékén is énekelne a szürke légykapó, akkor C típusú odúval lehet próbálkozni. Nagyon jótékony madár, 10 ezer rovart fognak meg egy fészekalj felneveléséhez – ismertette végül.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában