várják az engedélyt

2020.07.07. 20:00

Hetek óta fénytelen egy jelzőlámpa Püspökladányban – friss információ

Állítólag néhány nap múlva áll helyre az eszköz működése.

Fotó: Kovács Péter

Maximum két hét múlva helyreáll a jelzőlámpás forgalomirányítási rend Püspökladányban, a Bocskai utca, valamint az azt metsző Szent István és Damjanich utca kereszteződésében – ezt Szoták Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának igazgatója válaszolta, akit a Napló a Sárrétudvariban a napokban megtartott útátadón ebben a témában is megkérdezett.

Az útkereszteződésben a lámpa hetek óta nem működik, a közlekedést jelzőtáblák irányítják, balesetmentesen
Fotó: Napló-archív

Az útkereszteződésben körülbelül másfél hónappal ezelőtt történt egy baleset, amelyben az egyik jármű kidöntötte a forgalomirányító jelzőlámpa működtető egységét tartalmazó dobozt. Ez napokig hevert a füvön, majd becsomagolták és hetekkel később elszállították. Mindeközben a jelzőlámpa egyáltalán nem működött, balesetveszélyes helyzet tudomásunk szerint nem alakult ki. A ladányiak már azt beszélték, hogy talán helyre som fogják állítani a lámpa működését, mi több, le is szerelik a jelzőlámpákat, hiszen a forgalom, a közúti jelzőtáblák és a felfestett gyalogos-átkelőhelyek segítségével szabályozza önmagát.

Csak kell az a lámpa!

Szoták Zoltán
Fotó: Napló-archív

– A csomópontban egy balesetben egy autó kiütötte nemcsak a jelzőberendezésnek az irányító számítógéprendszerét, hanem megsértette az árambetáplálási helyét is. A közutasok azonnal nekiláttak a probléma elhárításának, de áramtalanítani kellett az egész berendezést, ezen belül a összes jelzőlámpafejet. Ezt követően vettük fel a kapcsolatot az áramszolgáltatóval, megrendeltük az áramszünetet, a javítását. A szolgáltató miatt ez hosszú időt vesz igénybe. Nem azon múlik, hogy oda tudjuk-e tenni a jelzőlámpát vezérlő új számítógépet, itt az E. ON-ra várunk. Utolsó információim szerint ez maximum 2 héten belül el fog készülni – részletezte Szoták Zoltán.

A gyalogosokat védi

A közutas szakember elmondta azt is, hogy a KRESZ szabályai érvényben vannak akkor is, ha egy jelzőlámpás csomópontban a jelzőlámpa nem működik. – Egy jelzőlámpa azért készül el, hogy a gyalogosok szabályozottan, rendezett körülmények között, balesetmentesen tudjanak áthaladni a közúton. Ez lehetséges a lámpa nélkül is, hiszen a KRESZ szabályai érvényesek. De adódhat a kereszteződésben olyan közlekedési állapot, amikor már torlódnak az emberek, konfliktusok keletkezhetnek. Ilyenkor kell beavatkozni lámpával. Nem biztos, hogy a lámpa jelentősen felgyorsítja a gyalogosforgalmat, az azonban biztos, hogy biztonságosabban vezeti le a forgalmat. Ez a lényege a közlekedési lámpának.

Kovács Zsolt

Cikkünk megjelenése után a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a következő nyilatkozatot tette:

„Püspökladányban, a Bocskai utca, a Szent István és Damjanich utca kereszteződésében meghibásodott jelzőlámpával kapcsolatban korábban azt a tájékoztatást nyújtottuk, hogy a Magyar Közút részéről, külső vállalkozó bevonásával a szükséges lépéseket megtettük a hiba elhárítására és az áramszolgáltatóra várunk. Az ő intézkedésüket követően állhat helyre ismét a jelzőlámpás forgalomirányítás, mivel sérült az árambetáplálási hely is. Azonban számunkra is csak a cikk megjelenését követően derült ki, hogy a javításért felelős külső vállalkozó a megbeszéltek ellenére, tudtunkon kívül nem jelezte a hibát az E.ON-nak. Az E.ON, amint július 5-én értesült a hibáról, haladéktalanul intézkedett, hogy lehetővé tegye a hiba javítását a vállalkozónak, így a kereszteződésben ismét helyreállhatott az eredeti forgalmi rend.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában