Mindenhova jut belőle

2020.07.27. 17:31

Fejlesztő játékokat kaptak a debreceni óvodák

A mozgáskoordináció fejlesztésére irányuló játékot kaptak a debreceni óvodák az önkormányzat és több adományozó cég jóvoltából.

Fotó: Molnár Péter

Az ajándékozók néhány dobozt jelképesen a Szivárvány Óvodában adtak át hétfő délelőtt. Széles Diána, Debrecen alpolgármestere a társasjáték kapcsán kiemelte, a gyerekek nagyon keveset mozognak, ezért fontos az óvodákban a fejlesztés. – Szülőként nem vesszük észre mekkora követelményrendszernek vannak kitéve a gyerekek. Játékosan lehet őket fejleszteni, hogy megtanulják melyik a jobb és bal kéz, tudják használni a finom motorikát, hiszen ezekre a készségekre nagyon nagy szükség van, amikor elkezdjük az iskolát – mutatott rá Széles Diána.

Minden óvodába

Az alpolgármester azt is elmondta, a debreceni óvodákban meg kell adni a lehetőséget, hogy minden gyerek fejlődjön. – Egy TSMT játékról van szó, ami játékosan fejleszti a gyerekeket, akik ma már kevesebbet mozognak, hiszen a monitor előtt ülnek órák hosszat. A debreceni óvodákban segíteni tudjuk a szülőket abban, hogy korán felismerjék, ha a gyereknek fejlesztésre van szüksége.

„Nem kell megijedni, ha valakinek vannak lemaradásai, hiszen ma már szinte minden gyereknek szüksége van fejlesztésre. Egy-két hónap TSMT-tornával gyakorlatilag a megfelelő egyensúlyérzéket, vagy akár a vezér kéz kiválasztását el lehet érni ”

– hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

Debrecen városa már vásárolt 45 darab játékot az óvodák számára, majd Ősz György megkereste a támogatókat, akik jóvoltából 1 millió 260 ezer forint gyűlt össze, így minden cívisvárosi óvodába visznek játék.

Nagy mozgások közben

A Szivárványpeca nevet viselő játékot a Kárpáti házaspár hozta el Debrecenbe. – Az volt az álmunk, hogy az összes óvodába eljuttassuk ezt a játékot. Egyelőre Dunakeszin és környékén sikerrel jártunk, a jelenlegi helyzet miatt azonban nehezebb eljutnunk egy óvodavezetői értekezletre, ahol bemutathatnánk – mondta Kárpáti Imre, akinek felesége több mint harminc éve dolgozik fejlesztőpedagógusként. – A szakmai munkám összegzése ez a játék. Egy olyan társasjátékot szerettem volna, ahol a nagy mozgások közben fejlesztünk. Mozgáskoordinációs feladatokat adunk a gyerekeknek, így fejlődik a koordinációjuk, az egyensúlyuk.

„Nagyon fontos lenne az, hogy az iskolába úgy érkezzenek a gyerekek, hogy megalapozott részképességekkel rendelkeznek”

– hangsúlyozta a pecáról Kárpátiné Löki Márta, a debreceni születésű fejlesztőpedagógus és TSMT-terapeuta.

Négy szinten

– Egyedülálló abban, hogy nemcsak szem-kéz koordinációt fejleszt, hanem szem-láb koordinációt is. Ezeket támaszhelyzetekben alkalmazott mozgásformákkal érjük el: pók-, rák-, és medvejárásban kell végrehajtani feladatokat, ezek külön is izgalmas és mókás helyzeteket teremtenek. A játék különlegessége, hogy rendkívül sokoldalú, nagyon sok mindent fejleszt – mondta Kárpátiné Löki Márta, akinek célja volt, hogy ne egy olyan játékot alkosson meg, ami egy használat után a polcra kerül. – Négy szinten tudunk játszani: hároméves kortól szín- és formafelismerés, utána jönnek a magasabb szintek, amikor színt és formát kell már összerendezni, megkülönböztetni, majd a logikai gondolkodás is előtérbe kerül. Ha sokat mozgunk, egy idő után maga a mozgáskoordináció megvalósítása az idegrendszert egy kicsit lefárasztja, így gondolkozni sokkal nehezebb. Ha két-három kört megyünk valamilyen fajta mozgásformával, például indiánszökdeléssel, utána megállunk, és gondolkodni kell, hogy melyik formából, melyik színt választjuk ki, már jobban kell összpontosítani. A dobozban van okos kocka is, ez az a szint, ahol látjuk már azt is, hogy iskolaérett-e a gyerek – ismertette a játék lényegét a fejlesztőpedagógus.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában